Γιατρός και φαρμακοποιός για απάτη κατά του ΙΚΑ

Γιατρός και φαρμακοποιός για απάτη κατά του ΙΚΑ
Ένας γιατρός και ένας φαρμακοποιός φέρονται να εισέπρατταν παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά από ΙΚΑ. Αμφότεροι είχαν στήσει μια επιχείρηση που ειδικευόταν στις παράνομες συνταγογραφήσεις. Για κακή τους τύχη όμως ο εισαγγελέας Άρης Κορέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος τους για τα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και συνήθεια για ποσό άνω των 30.000 ευρώ, πλαστογραφίας κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια και ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση.


Η υπόθεση, όπως γράφει tovima.gr, αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν πριν μερικούς μήνες ο σπηλαιολόγος Θάνος Ξανθόπουλος και η ομάδα του βρήκαν μεγάλη ποσότητα φαρμάκων σε βάθος 100 μέτρων σε μεταλλευτικό πηγάδι, στην περιοχή Καμάριζα του Λαυρίου και ειδοποίησαν τις αρχές για το περίεργο εύρημα.

Ο εξονυχιστικός έλεγχος που διενεργήθηκε από το ΙΚΑ οδήγησαν στον συγκεκριμένο φαρμακοποιό από το Λαύριο, που μαζί με γιατρό της περιοχής, ο οποίος του χορηγούσε συνταγές για φάρμακα, εισέπρατταν τα χρήματα από το ΙΚΑ και πετούσαν τα σκευάσματα σε πηγάδια της περιοχής.

Στο συγκεκριμένο φαρμακείο εντοπίστηκαν 28 βιβλιάρια ασθενών, από διάφορες περιοχές, μέσω των οποίων εφαρμόζονταν το σχέδιο εξαπάτησης του ΙΚΑ.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος είχε δηλώσει ότι πρόκειται για «μία υπόθεση δύο συγγενών, ενός φαρμακοποιού και ενός γιατρού από το Λαύριο, οι οποίοι είχαν στήσει μια μεγάλη κομπίνα», σημειώνοντας ότι για να συνταγογραφηθούν παρανόμως φάρμακα χρειάζεται η συνεργασία γιατρού, φαρμακοποιού και ασφαλισμένου -αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται και εν αγνοία του τελευταίου.

Οικονομικό όφελος έχει ο γιατρός και ο φαρμακοποιός, ενδεχομένως και ο ασφαλισμένος, οι οποίοι μοιράζονται τα κέρδη από τις συνταγογραφήσεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους δύο κατηγορούμενους, αλλά και θα εντοπίσει αν προκύπτει ποινική εμπλοκή ασφαλισμένων ή άλλων προσώπων.