Ουδέν σχόλιο από τον Ράιχενμπαχ για την έκθεση του ΔΝΤ

Ουδέν σχόλιο από τον Ράιχενμπαχ για την έκθεση του ΔΝΤ
«Ουδέν σχόλιον». Την απάντηση αυτή έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ, αποφεύγοντας επί της ουσίας να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη για νέα μέτρα.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση αναφέρεται πως επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των κερδών από τη φορολογική διοίκηση, ίσα με 3,5% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στους έμμεσους φόρους, ο επικεφαλής της Task Force σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να αυξήσει τους φόρους, όπως τον ΦΠΑ. Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι παρουσιάζεται μεγάλο χάσμα μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, δηλαδή της είσπραξης των φόρων.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης είσπραξης π.χ. του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Task Force έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες απέφυγε να αποκαλύψει, προς την ελληνική κυβέρνηση για την είσπραξη του ΦΠΑ.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι φόροι στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών μελών της Ε.Ε.