Τι λέει ο Άσμουσεν για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος καταθέσεων;

Τι λέει ο Άσμουσεν για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος καταθέσεων;
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο κ. Άσμουσεν στάθηκε περισσότερο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, της οποίας η προεδρία αλλάζει χέρια. «Καθώς είναι η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, οποιαδήποτε κίνηση κάνει έχει συνέπειες σε όλες τις οικονομίες» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη ειδικότερα ως προς τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Άσμουσεν αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων. Παραδέχθηκε ότι οι καταθέσεις θα μπορούσαν να πέσουν θύμα κουρέματος αλλά «πολύ σπάνια και υπό απίθανες συνθήκες, επειδή θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί πρώτα όλα τα άλλα μέσα».

Η περίπτωση της Κύπρου είναι «μοναδική» επανέλαβε ο κ. Άσμουσεν λόγω της δομής του τραπεζικού κλάδου της χώρας και επειδή δεν υπήρχε τότε νομικό πλαίσιο για τον χειρισμό της κατάστασης. «Έπρεπε να βρούμε μία κατά περίπτωση λύση» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης και συμπλήρωσε: «Αυτό θα είναι διαφορετικό στο μέλλον, όταν θα έχουμε μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών και θα έχει επέλθει η ανάκαμψη».

Σημείωσε ότι με τους νέους κανόνες στην ευρωζώνη, οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι προστατευμένες.