Στην ίδια γραμμή με το ΔΝΤ, Barclays και Deutsche Bank

Στην ίδια γραμμή με το ΔΝΤ, Barclays και Deutsche Bank
Ευθυγραμμισμένες με τις προβλέψεις που ενσωματώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, με εξαίρεση την αναμενόμενη ύφεση φέτος, είναι οι νεότερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα Barclays και Deutsche Bank θεωρούν πως το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης για την Ελλάδα, με τη Deutsche Bank πάντως να προειδοποιεί για την ανησυχητική πορεία της ελληνικής μεταποίησης, εκτιμώντας εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στο «μέτωπο» αυτό, η ανάπτυξη στην Ελλάδα ίσως αποδειχθεί μη βιώσιμη.

Ειδικότερα:

- Στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,2% φέτος, αν και η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα έχουν αναθεωρήσει την εκτίμησή τους στο 4%, και οριακή ανάπτυξη 0,6% τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα αναμένει οριακή πτώση της ανεργίας τον επόμενο χρόνο στο 26% από 27% φέτος, πληθωρισμό στο - 0,8% φέτος και στο - 0,4% το 2014 και περαιτέρω συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο 1% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

- Ανάπτυξη 0,8% το 2014 και 2% το 2015 στην Ελλάδα αναμένει η Deutsche Bank σε έκθεσή της για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Τονίζει όμως πως η πορεία του μεταποιητικού κλάδου στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητική, σημειώνοντας πως ο δείκτης παρουσίασε μεγάλη πτώση τον Σεπτέμβριο και προειδοποιώντας πως εάν δεν ενισχυθεί ο κλάδος, η ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να μην είναι βιώσιμη.

- Από την πλευρά της η Barclays αναμένει ύφεση 3,7% φέτος, έναντι εκτίμησης για 4% που έχει κάνει η κυβέρνηση και η τρόικα, ενώ το 2014 προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,5%, έναντι εκτίμησης για 0,6% που υιοθετεί η κυβέρνηση και η τρόικα.