Ευρώπη: Δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο σε 35.000 νέους και νέες 18 ετών

Ευρώπη: Δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο σε 35.000 νέους και νέες 18 ετών

Oι νέοι και οι νέες που ενδιαφέρονται καλούνται να υποβάλουν αίτηση, μέχρι τις 29 Μαρτίου, στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας και να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Την έναρξη του φετινού διαγωνισμού για το δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο σε 35.000 νέους και νέες ηλικίας 18 ετών, για να εξερευνήσουν την Ευρώπη, εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να αποκτήσουν το ταξιδιωτικό πάσο, οι νέοι και οι νέες που ενδιαφέρονται καλούνται να υποβάλουν αίτηση, μέχρι τις 29 Μαρτίου, στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας και να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Όσοι και όσες επιτύχουν και εφόσον έχουν γεννηθεί μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2004 και 30ής Ιουνίου 2005, θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη έως και για 30 ημέρες κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής περιόδου από 15 Ιουνίου 2023 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024. Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε νέους και νέες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+, όπως η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Σερβία και η Τουρκία.

Φέτος, οι νέοι και οι νέες που θα πάρουν μέρος θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τη διαδρομή του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023. Στόχος της είναι να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες όταν επιλέγουν προορισμούς και να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο σχετικά με τη σημασία που έχει για την Ευρωπαϊκή Ένωση το τρίπτυχο «αισθητική, βιωσιμότητα, συμπεριληπτικότητα». Επίσης, όσοι πάρουν μέρος, άνδρες και γυναίκες, θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν τα οφέλη των πρωτοβουλιών που δρομολογήθηκαν το 2022 κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, όπως είναι η πρωτοβουλία «Η νεολαία ανακαλύπτει τον πολιτισμό χάρη στο DiscoverEU το 2022» και η πολιτιστική διαδρομή DiscoverEU. Η τελευταία συνδυάζει διάφορους προορισμούς και πτυχές του πολιτισμού, όπως η αρχιτεκτονική, η μουσική, οι καλές τέχνες, το θέατρο, η μόδα, το σχέδιο και άλλες.

Οι δικαιούχοι που θα ταξιδέψουν χάρη στο DiscoverEU μπορούν να επισκεφθούν τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, προορισμούς που περιλαμβάνονται στον αναγνωρισμένου κύρους κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ή τόπους στους οποίους έχει δοθεί το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μπορούν επίσης να γνωρίσουν τις πόλεις που έχουν λάβει το Βραβείο προσβάσιμης πόλης. Πρόκειται για πόλεις που έχουν κατορθώσει να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες για όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, κινητικότητα ή ικανότητα. Τα άτομα που θα συμμετέχουν θα λάβουν και από μία εκπτωτική κάρτα η οποία προσφέρει περισσότερες από 40.000 δυνατότητες έκπτωσης σε δημόσιες συγκοινωνίες, πολιτιστικές επισκέψεις, διαμονή, διατροφή, αθλητισμό και άλλες υπηρεσίες διαθέσιμες στις επιλέξιμες χώρες.

Οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ προετοιμάζουν τους νέους και τις νέες για το ταξίδι τους με ενημερωτικές συναντήσεις που διοργανώνουν πριν από την αναχώρηση. Μέρος της παρακαταθήκης του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας είναι και οι συναντήσεις DiscoverEU (DiscoverEU Meet-ups) που διοργανώνουν οι εθνικοί οργανισμοί και αποτελούν ένα συναρπαστικό πολιτιστικό πρόγραμμα που διαρκεί από μία έως τρεις ημέρες σε όλες τις χώρες του Erasmus+.

Δεδομένου ότι η κοινωνική ένταξη αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα του προγράμματος Erasmus+, τα άτομα με αναπηρία ή προβλήματα υγείας που θα συμμετέχουν θα έχουν υποστήριξη στο ταξίδι τους. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2022 οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ ξεκίνησαν τη δράση ένταξης DiscoverEU, προσφέροντας τη δυνατότητα σε οργανισμούς που εργάζονται με νέους με λιγότερες ευκαιρίες, καθώς και σε άτυπες ομάδες νέων ατόμων, να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης. Οι συμμετέχοντες στη δράση ένταξης DiscoverEU θα λάβουν πρόσθετη υποστήριξη, όπως είναι η δυνατότητα να ταξιδέψουν με συνοδούς.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις. Ωστόσο, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τους νέους και τις νέες από εξόχως απόκεντρες περιοχές, υπερπόντιες χώρες και εδάφη, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Από το 2018 που ξεκίνησε η πρωτοβουλία DiscoverEU, περίπου 916.000 νέοι έχουν υποβάλει αίτηση για 212.700 διαθέσιμα ταξιδιωτικά πάσα. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιείται μετά το ταξίδι, το 72% των νέων που πήραν μέρος δήλωσαν ότι ταξίδεψαν για πρώτη φορά με το τρένο εκτός της χώρας διαμονής τους. Για πολλούς εξ' αυτών ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψαν χωρίς γονείς ή ενήλικους συνοδούς και στην πλειονότητά τους ανέφεραν ότι έγιναν πιο ανεξάρτητοι. Η εμπειρία του DiscoverEU τους έκανε να κατανοήσουν καλύτερα τους άλλους πολιτισμούς και την ευρωπαϊκή ιστορία και βελτίωσε τις δεξιότητές τους στις ξένες γλώσσες. Πάνω από τα δύο τρίτα των ατόμων που συμμετείχαν είπαν ότι δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το ταξιδιωτικό πάσο χωρίς το DiscoverEU. Τα άτομα που συμμετέχουν καλούνται να γίνουν πρεσβευτές του DiscoverEU και να προωθήσουν την πρωτοβουλία.

Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί με βάση την εθνικότητα και/ή τη χώρα διαμονής, σύμφωνα με τον αριθμό των ταξιδιωτικών πάσων που έχουν κατανεμηθεί σε κάθε χώρα. Η ποσόστωση ανά χώρα θα δημοσιευτεί μαζί με τα αποτελέσματα της επιλογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ