Σ. Πρωτοψάλτης (ΟΑΕΔ): «Τρέχουν» 30 νέα και αναβαθμισμένα ΙΕΚ με 41 ειδικότητες

Σ. Πρωτοψάλτης (ΟΑΕΔ): «Τρέχουν» 30 νέα και αναβαθμισμένα ΙΕΚ με 41 ειδικότητες

Έως τις 22 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΟΑΕΔ.

Από το τέλος Ιουλίου έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή σπουδαστριών και σπουδαστών στα 30 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΟΑΕΔ, για το έτος κατάρτισης 2021-2022, σε 41 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, είπε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους έως και τις 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00.

Δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου λυκείου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXIS στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr

Στόχος των ΙΕΚ-ΟΑΕΔ είναι να παρέχουν ποιοτική αρχική επαγγελματική κατάρτιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και να εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους τα ανάλογα προσόντα μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που θα διευκολύνουν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η φοίτηση στα ΙΕΚ είναι διάρκειας πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας, συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Τα ΙΕΚ-ΟΑΕΔ εξασφαλίζουν στους αποφοίτους (μετά από εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης) Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 5.

Μεταξύ των 35 ειδικοτήτων για το έτος κατάρτισης 2021-2022 είναι:

Αθλητικός Δημοσιογράφος
Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας
Βοηθός Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε αναλυτικά και στις 50 σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ όπου οι σπουδαστές δουλεύουν στην επιχείρηση το πρωί (αμοιβόμενοι) και το απόγευμα κάθονται στα θρανία για να αποκτήσουν δίπλωμα ειδικότητας. Έτσι όταν αποφοιτήσουν και βγουν στην αγορά εργασίας να έχουν και πτυχίο και προϋπηρεσία επαγγελματικής κατάρτισης.

Επίσης, σήμερα Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν και οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο 4.300 θέσεων για ψηφιακό μάρκετινγκ. Αφορά νέους 18-29 ετών που έχουν ήδη μια πρώτη κατάρτιση στο μάρκετινγκ.

Ο ΟΑΕΔ επιδοτεί 100% για 6 μήνες την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας τους.
Θα απασχολούνται 6 ώρες την ημέρα για πέντε ημέρες την εβδομάδα, με μισθό 550 ευρώ καθαρά από τον ΟΑΕΔ και με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ