Τράπεζα Πειραιώς: H ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερβαίνει αυτή της ευρωζώνης

Τράπεζα Πειραιώς: H ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερβαίνει αυτή της ευρωζώνης

Σημαντική επιβράδυνση κατέδειξε ο ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο στις ΗΠΑ

Οι θετικές προοπτικές στην Ελλάδα, αντανακλούν την προσδοκία του S&P ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει αυτή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς για τον Απρίλιο.

Το ΔΝΤ στην έκθεση “World Economic Outlook” προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διατηρηθεί το 2024 στο 2,0% (2023:2,0%) και στο 1,9% το 2025. Ταυτόχρονα αναμένεται σταδιακή πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 9,4% το 2024 και 8,7% το 2025 ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά στο 2,1% το 2025.

Η ελληνική κυβέρνησης υπέβαλε στις 17.04.24 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 4o αίτημα πληρωμής, ύψους €2,3 δισ. για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 το έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα €3,5 δισ. (-1,6% του ΑΕΠ) και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ. Το ακαθάριστο χρέος διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητο το 2023 στα €356,7 δισ. όμως η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ οδήγησε στην αποκλιμάκωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ στο 161,9% έναντι 172,7% το 2022.

Στην αναβάθμιση των προοπτικών “Outlook” του ελληνικού αξιόχρεου από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας τo στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, προχώρησε ο οίκος S&P Global Ratings. Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του S&P ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει αυτή της Ευρωζώνης.

Διεθνεiς Εξελiξεις

Σημαντική επιβράδυνση κατέδειξε ο ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο στις ΗΠΑ, εντονότερη από ό,τι αναμενόταν (σε τριμηνιαία-ετησιοποιημένη βάση, 1,6%, εκτ.; 2,5%, δ΄ τρίμ. 23: 3,4%). Ωστόσο, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν απρόσμενα ιδιαίτερα καλές και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες διαμορφώνονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φαίνεται να έχει προς το παρόν ανακοπεί (και λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου τελευταία). Συνεπώς, η Fed έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει για το β΄ εξάμηνο την έναρξη του πτωτικού κύκλου του βασικού επιτοκίου της.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη, εκτός απροόπτου, να προχωρήσει στην πρώτη μείωση του βασικού επιτοκίου της στη συνεδρίαση του Ιουνίου καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον έχει φέρει πλέον πλησίον του στόχου της. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη παραμένει, βάσει των τελευταίων στοιχείων, υποτονική.

Στην Κίνα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο ναι μεν εξέπληξε θετικά (5,3%), όμως τα τελευταία στοιχεία ήταν απρόσμενα συγκρατημένα. Σε συνδυασμό με την ανησυχία για την ενδεχόμενη εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων και τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης 5% παραμένουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ