Πως θα διαμορφωθούν οι συντελεστές

Αν οι συντελεστές αυξηθούν κατά 25%, τότε θα διαμορφωθούν ως εξής:

1. Στο 15% για τους λογαριασμούς έως 50 ευρώ και

2. Στο 25% για τους μεγάλους λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ.

Στην καρτοκινητή τηλεφωνία επιβάλλεται ειδικό τέλος 12% το οποίο επίσης θα αυξηθεί στο 15% αν προχωρήσει η ελληνική πρόταση.
4. Επιβολή ειδικού φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση: Το μέτρο σχεδιάζεται να αποδώσει εισπρακτικά περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Δεδομένου ότι τα ετήσια έσοδα του συγκεκριμένου κλάδου δεν ξεπερνούν τα 300-350 εκατ. ευρώ, η επιβολή του ειδικού φόρου θα προκαλέσει επιβάρυνση της τάξεως του 10-15%. Σε μια συνδρομή των 25 ευρώ θα προκύψει μηνιαία επιβάρυνση 2-3 ευρώ μηνιαίως εφόσον τελικώς προχωρήσει το μέτρο.

5. Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού: Η ελληνική κυβέρνηση, προτείνει περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου ώστε στα κρατικά ταμεία να εισρεύσουν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Η νέα αύξηση του ειδικού φόρου είναι πιθανό να συνοδευτεί από τα μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καθώς το μερίδιο των λαθραίων έχει ξεπεράσει πλέον το 25%.

6. Θέσπιση ειδικού τέλους διέλευσης στα ΙΧ με ξένες πινακίδες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 15 εκατ. ευρώ. Λεπτομέρειες για την επιβολή του μέτρου δεν είναι γνωστές ωστόσο εκτιμάται ότι αν προχωρήσει το μέτρο, θα αφορά στα ΙΧ που μπαίνουν και βγαίνουν τακτικά από τα ελληνικά σύνορα φέρνοντας ξένες πινακίδες.

7. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα ΙΧ: Προγραμματίζονται επιβαρύνσεις τόσο για την αγορά καινούργιων οχημάτων όσο και για την εισαγωγή μεταχειρισμένων. Τα τέλη ταξινόμησης, αποδίδουν σήμερα ελάχιστα έσοδα στο δημόσιο –μόλις 100 εκατ. ευρώ ετησίως- λόγω της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων

8. Φόρος στα τυχερά παιχνίδια: Το τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη δεν θα επιβληθεί και στη θέση του θα μπει άλλος φόρος ο οποίος θα πρέπει να αποφέρει περί τα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

9. Αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο: Το «πακέτο» φαίνεται να περιλαμβάνει την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο με στόχο την είσπραξη περίπου 25 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, αποδίδει εισπρακτικά περί τα 160 εκατ. ευρώ οπότε για να συγκεντρωθούν επιπλέον 25 εκατ. ευρώ απαιτείται αύξηση του ειδικού φόρου κατά τουλάχιστον 15%. Σήμερα, ο ειδικός φόρος διαμορφώνεται στο 1,5 ευρώ ανά gigajoule

10. Αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ: Η «τρύπα» που έχει προκύψει στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών –ισχύουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015- υπολογίζεται τελικώς στα 270-300 εκατ. ευρώ. Για να επανέλθει το ποσό της βεβαίωσης του φόρου στα 3,2 δις. ευρώ (όπως έγινε και το 2015) και να εισπραχθούν τα 2,65 δις. ευρώ όπως προβλέπει και το μνημόνιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους συντελεστές ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μειωθεί το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τα επίπεδα των 300.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα καθώς μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των υπόχρεων σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου.

11. Μείωση αμυντικών δαπανών: Στο «πακέτο» αναμένεται να ενσωματωθεί τελικώς η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ αντί για 500 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

12. Αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις»