Πλεόνασμα υποκρισίας και έλλειμμα υπευθυνότητας

Πλεόνασμα υποκρισίας και έλλειμμα υπευθυνότητας
Την περασμένη Δευτέρα, που με υπερηφάνεια η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου- Μαΐου ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια ευρώ, ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Από τα νούμερα προκύπτει ότι η πολιτεία χρωστά σε ιδιώτες 4,59 δισεκατομμύρια ευρώ.


Από αυτά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχονται σε 2,946 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 810 εκατ. ευρώ, οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμορφώνονται σε 395 εκατ. ευρώ, των υπουργείων σε 253 εκατ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νομικών Προσώπων σε 186 εκατ. ευρώ.
Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση των συγκεκριμένων στοιχείων, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε απίστευτες εικόνες με βουνά σκουπιδιών εντός του κτιρίου να εμποδίζουν κυριολεκτικά την δίοδο προς τις πύλες αναχώρησης του αεροδρομίου, οι οποίες μόνο σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν σε μια ανεπτυγμένη χώρα που επιχειρεί να επανέλθει σε υγιή δημοσιονομική τροχιά στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό και στον τουρισμό της.
Γιατί όμως τα σκουπίδια εντός του αεροδρομίου είχαν γίνει βουνό και κανείς δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα; Πολύ απλά γιατί, όπως τουλάχιστον υποστήριξαν δημόσια οι εκπρόσωποι του αεροδρομίου Κέρκυρας, που παρεμπιπτόντως βρίσκεται στη λίστα με τα προς αποκρατικοποίηση αεροδρόμια, τον καθαρισμό του αεροδρομίου τον έχει αναλάβει ιδιώτης, ο οποίος δεν πλήρωνε τους υπαλλήλους του, οι οποίοι με τη σειρά τους προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και άρα πολύ απλά δεν καθάριζε το αεροδρόμιο.
Και γιατί ο ιδιώτης εργολάβος δεν πλήρωνε το προσωπικό του; Γιατί πολύ απλά και ο ίδιος είχε περί τους 18 μήνες να πληρωθεί από τον εργοδότη του, δηλαδή από το κράτος. Ναι, καλά διαβάσατε, ο ιδιώτης επιχειρηματίας από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης καθαρισμού του αεροδρομίου δεν είχε λάβει ούτε ένα ευρώ.
Και ποια ήταν η αντίδραση του κράτους θα αναρωτηθεί κανείς. Πλήρωσε μέρος των οφειλομένων στον εργολάβο για να πληρώσει και εκείνος με τη σειρά του τους εργαζόμενους και να συνεχισθεί το έργο αποκομιδής των σκουπιδιών; Η απάντηση δεν είναι απλή σαν τις προηγούμενες. Όχι λοιπόν, δεν πληρώθηκε ο ιδιώτης. Η ανταμοιβή για την υπομονή του ήταν να κηρυχτεί έκπτωτος και το έργο καθαρισμού να δοθεί σε άλλη εταιρία. Μάλλον η ανάπτυξη έφτασε!