Δημιουργούν νέα γενιά υπερχρεωμένων φορολογούμενων

Δημιουργούν νέα γενιά υπερχρεωμένων φορολογούμενων
Την ώρα που ο έλληνας φορολογούμενος έχει γονατίσει από χαράτσια, τεκμήρια, δόσεις δανείων, αυξημένα τέλη και ότι άλλο μας έχει ξημερώσει...

....έρχεται το νέο πολυνομοσχέδιο να μας θυμίσει ότι αν δεν πληρώσουμε τους φόρους που μας αναλογούν στην ώρα τους, τότε θα μας επιβληθεί πρόστιμο έως και 30%, πέραν των προσαυξήσεων που προβλέπονται.

Ομως το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι: πώς να είναι συνεπής ο Ελληνας φορολογούμενος, όταν δεν φορολογείται με βάση το πραγματικό του εισόδημα, αλλά με βάση το τεκμαρτό; Αυτό δηλαδή που υπολογίζει ο νομοθέτης με βάση κάποια κριτήρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, πώς να είναι συνεπής ο άνεργος όταν για να ένα σπίτι στο χωριό που βρήκε από τον πατέρα του και ένα αυτοκίνητο 8ετίας θα φορολογηθεί για ένα εισόδημα 10.000 ευρώ ή και παραπάνω, που ποτέ δεν απέκτησε; Πώς να είναι συνεπής ένας οικογενενειάρχης που καλείται να πληρώσει φόρο 3.000 και 4.000 ευρώ επειδή έκανε παιδιά;

Αν αυτά τα πρόστιμα επιβάλλονται σε φορλογούμενους που διαπιστωμένα έχουν αλλά δεν πληρώνουν, το καταννοούμε. Αλλά να εξοντώνεται η κοινωνία επειδή απλά κάποιοι δεν μπορούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, είναι απαράδεκτο.

Οπότε κε νομοθέτη, ακόμη και 100% να είναι το πρόστιμο, από την πρώτη μέρα που θα καταστεί ληξιπρόθεσμο το ποσό του φόρου, πάλι δεν θα το πληρώσει αυτός που δεν έχει. Και δυστυχώς το πάθημα δεν έχει γίνει μάθημα σε κανέναν. Αντί να διδαχθούν από τις άστοχες αποφάσεις του παρελθόντος και τα εξαντλητικά πρόστιμα που οδήγησαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη κοντά στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι μπορούν να εισπραχθούν μόλις 4 με 5 δισεκατομμύρια, αν και εφόσον δεν μεταβληθούν τα δεδομένα, ακολουθούν ακριβώς την ίδια πολιτική.

Ουσιαστικά το νέο «πολυνομοσχέδιο», γιατί περί αυτού πρόκειται, ήρθε στη βουλή για να δημιουργήσει νέα γενιά υπερχρεωμένων φορολογουμένων.

Απολαύστε παρακάτω τη... σοφία του νομοθέτη, ο οποίος μάλλον δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του και προφανώς δεν έχει επαφή με την κοινωνία.

Το άρθρο 57 του ν.4174/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου. Μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) του φόρου. Το πρόστιμο των προηγούμενων εδαφίων υπολογίζεται και στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης με βάση το χρόνο, κατά τον οποίο έληγε η σχετική προθεσμία υποβολής.».