Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη

Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη
Τελικά οι παροιμίες είναι σοφές και μάλιστα η παραπάνω ταιριάζει γάντι στο ελληνικό χρηματιστήριο που μετά την νέα υποβάθμιση του σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη αγορά φαίνεται ότι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων.

Ο λόγος είναι απλός.

Η στάθμιση στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, που θα ενταχθεί το ΧΑ από 26 Νοεμβρίου, θα είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που κατέχει έως σήμερα στον αντίστοιχο δείκτη των ανεπτυγμένων.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην περίπτωση του S&P Dow Jones που θα μας εντάξει στους αναδυόμενους δείκτες του από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ετσι αυτοί που ακολουθούν τους δείκτες και βάζουν κεφάλαια ανάλογα με την στάθμιση, θα... δουν την Ελλάδα ως μεγαλύτερο μέγεθος σε μια χαμηλότερη όμως κατηγορία χρηματιστηρίων

Και ασφαλώς αυτοί οι index trackers δεν θα περιμένουν να «μπουν» όλοι μαζί στις 26 του μήνα ή του χρόνου τον Σεπτέμβριο. Ηδη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή υπερκάλυψη για τις μετοχές της Πειραιώς.

Αν η οικονομία και οι επιχειρήσεις αντέξουν την ασφυκτική πίεση που δέχονται λόγω έλλειψης ρευστότητας και μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της αγοράς που αναμένει επενδύσεις και καλύτερα μεγέθη, τότε έχουμε μέλλον και ως ....πρώτοι στο χωριό.