Γιατί όχι και «κούρεμα»!!!

Γιατί όχι και «κούρεμα»!!!
Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία που λίγο έως πολύ αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, περίπου 200.000 ενυπόθηκα δάνεια, επί συνόλου 1.000.000 δεν εξυπηρετούνται. Αυτό είναι δεδομένο.

Αν δεν είχαν απαγορευθεί οι πλειστηριασμοί από το 2008 έως σήμερα, αυτά τα σπίτια θα είχαν βγει στο σφυρί σταδιακά. Βγαίνει λοιπόν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς στη βουλή και λέει ότι κάποια στιγμή τα κόμματα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να βρουν έναν τρόπο, μια λύση, προκειμένου σε ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών να μην βγουν όλα μαζί στο σφυρί και άρα προς πώληση και κατακρεουργήσουν μια ούτως ή άλλως διαλυμένη αγορά. Τι την ήθελε τη δήλωση;


Επεσαν όλοι να τον φάνε, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη και αναγκάστηκε ο άνθρωπος να το πάρει πίσω. Προφανώς και ο Σκορδάς, δεν το έβγαλε από τη "γκλάβα" του. Είναι δεδομένο όπως προκύπτει και από το δικό μας ρεπορτάζ ότι έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις μεταξύ τρόικας, κυβέρνησης και τραπεζών για το συγκεκριμένο θέμα. Κάποια στιγμή, σύντομα ή αργότερα οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν. Η τρόικα το έχει καταστήσει σαφές ότι η απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία θα αρθεί. Οι αποφάσεις, το γνωρίζουμε καλά, δεν λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Όλα ακολουθούν τον μνημονιακό σχεδιασμό, άσχετα αν ακόμη και οι ίδιοι οι δανειστές μας παραδέχονται επίσημα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η WSJ, ότι έγιναν τεράστια λάθη στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.


Αρα όσο καλύτερα προετοιμασμένη είναι η κυβέρνηση και τα κόμματα, όσο καλύτερη και εμπεριστατωμένη είναι η πρόταση που θα κάνουν στους δανειστές μας όταν τεθεί το θέμα, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα. Και αποδεικνύεται περίτρανα ότι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη βουλή για τα «υπεχρεωμένα» νοικοκυρια, μόνο τα υπερχρεωμένα δεν αφορούσε. Είναι ένα σχέδιο ρύθμισης που αφορά πολίτες που εξοφλούν τα δάνεια τους και οι οποίοι μάλιστα επιβαρύνονται σημαντικά από τη ρύθμιση, αν δούμε το αποτέλεσμα τραβώντας τη γραμμή του λογαριασμού. «Πιάσε το αυγό και κούρευτο» που λένε στο χωριό μου.


Δυστυχώς αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους δεν μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Θα πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο της πτώχευσης μέσα από τον νόμο Κατσέλη και βλέπουμε. Κάθε μήνα που περνά ο αριθμός των κόκκινων δανείων μεγαλώνει. Δεν δόθηκε μια οριστική λύση στο πρόβλημα που θα μπορούσε να προβλέπει ακόμη και σημαντικό «κούρεμα». Θα το βρούμε μπροστά μας. Η ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται, αν ποτέ φτάσει στη χώρα μας, δυστυχώς θα απαιτήσει πολλά χρόνια για να αυξήσει το μισθό του εργαζόμενου, τη σύνταξη του συνταξιούχου, τις θέσεις εργασίας για τους άνεργους. Αρα η πορεία των κόκκινων δανείων είναι προδιαγεγραμμένη.


Μια ανεξέλεγκτη ροή ακινήτων προς το «σφυρί» θα γονατίσει την ήδη πεθαμένη αγορά, κάτι που και οι ίδιες οι τράπεζες δεν θέλουν. Γι' αυτό θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός που δεν θα πλήξει ούτε την αγορά, ούτε τους δανειολήπτες, αλλά ούτε και την βιωσιμότητα των τραπεζών. Αν αυτός απαιτεί και διαγραφή μέρους του ποσού ας γίνει. Αρκεί η λύση-πρόταση να λύνει οριστικά το πρόβλημα και όχι περιστασιακά όπως η ρύθμιση που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη βουλή.!!!