Τι λέει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Οικονομία

Τι λέει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Οικονομία

Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με παράλληλη όμως επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά και περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. 

Από την έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δεν απουσιάζουν ωστόσο και οι «γνωστές» συστάσεις του για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ενθάρρυνση της διεύρυνσης της κεφαλαιακής βάσης του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού θα συρρικνωθεί δραστικά φέτος στο 3,7% από 9,5% το 2022 και θα επιστρέψει στο 2,3% το 2024. Η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 1,1% φέτος και 1,8% το 2024 από 5,1% το 2021, με τις εξαγωγές να υποχωρούν φέτος κατά 0,5% και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να διευρύνεται σε 8,9% φέτος από 7,1% πέρυσι. Το δημόσιο χρέος από 175,1% του ΑΕΠ το 2022 θα υποχωρήσει στο 170,7% φέτος και στο 163,6% το 2024 με τον ΟΟΣΑ να σημειώνει πως παρά τη μείωσή του παραμένει υψηλό αν και η δομή του σε συνδυασμό με τα σταθερά επιτόκια που είναι κλειδωμένα σε χαμηλά επίπεδα για την εξυπηρέτησή του περιορίζουν την άμεση έκθεση στις αυξήσεις των επιτοκίων στην αγορά.

Η έκεθεση αναφέρει, ότι θα επιβεβαιωθεί η κυβερνητική εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022. Ο ΟΟΣΑ, για το τρέχον έτος, βάζει οριακά χαμηλότερα τον πήχη των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Για το 2024 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ πρόβλεψη την οποία συνοδεύει με συστάσεις για διατήρηση ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταξύ 1,5% και 2% για τα χρόνια μετά το 2023.

Όσον αφορά στη φορολογία, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, αφού διαπιστώνει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών και νομικών προσώπων με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, συνιστά οι μελλοντικές παρεμβάσεις επί των συντελεστών να εστιάσουν στη συντήρηση των εσόδων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ζητά παράλληλα την τακτική δημοσίευση στοιχείων για τα κόστη και τα οφέλη όλων των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που αφορούν στα ορυκτά καύσιμα.

Για το δημόσιο τομέα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποφύγει την αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αξιοποιώντας μετατάξεις υπαλλήλων για την κάλυψη κενών σε διάφορους τομείς ενώ σε πολλά σημεία της έκθεσης αναδεικνύεται ο καταλυτικός ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία με την επισήμανση πως, με το πέρασμα του χρόνου τα τεχνικά προβλήματα υλοποίησης και ο βαθμός δυσκολίας να τρέξουν γρήγορα μεγάλα έργα, θα αυξάνονται.

Στο μέτωπο των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, η σύσταση αφορά ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο ως βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση των μισθών, εστιάζοντας στην υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων να συνάψουν συμβάσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Για τις τράπεζες ο ΟΟΣΑ προτείνει ενθάρρυνσή τους ώστε να αυξηθεί η κεφαλαιακή τους βάση με αύξηση των οργανικών κερδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ