Μακροπρόθεσμη ζημιά από τις οικονομικές δαπάνες για την ενεργειακή κρίση

Μακροπρόθεσμη ζημιά από τις οικονομικές δαπάνες για την ενεργειακή κρίση

Οι ευρωπαϊκές κρατικές δαπάνες για την εξόντωση των οικονομιών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης κινδυνεύουν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη ζημιά, μέσω της υπερβολικής διάδοσης της δημοσιονομικής βοήθειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα στήριξης μπορεί να είναι αντιπαραγωγικά εάν δεν ακολουθήσουν έναν κανόνα γνωστό ως τρία Ts: προσωρινά, στοχευμένα και έγκαιρα.

Με το να μην εστιάζουν βοήθεια όπως η ελάφρυνση των λογαριασμών ενέργειας στις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις και οικογένειες, οι κυβερνήσεις μπορεί ακούσια να ενισχύσουν την υπόθεση για υψηλότερα επιτόκια, ενώ επιβαρύνουν τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς με μεγαλύτερα βάρη εξυπηρέτησης του χρέους.

Από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί από τις χώρες της ευρωζώνης, περίπου το 70% των μέτρων είναι μη στοχευμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Γερμανία για την ευθυγράμμιση των ενισχύσεων, σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ