Ακριβό μου φαϊ- Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

Ακριβό μου φαϊ- Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

Σύμφωνα με τον FAO, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων υποχώρησε μεν στις 158,5 μονάδες από το ιστορικό υψηλό των 159,7 μονάδων του Μαρτίου αλλά αυτό κάθε άλλο παρά αφορμή για πανηγυρισμούς θα πρέπει να αποτελεί.

Αν οι δείκτες μπορούν να περιγράψουν την αλήθεια, τότε ο δείκτης τροφίμων που καταρτίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ δείχνει με ανησυχητική ακρίβεια τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στο καλάθι της νοικοκυράς αλλά και σε κοινωνίες του Τρίτου Κόσμου όπου η επισιτιστική κρίση κάθε άλλο παρά αφηρημένη έννοια είναι.

Σύμφωνα με τον FAO, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων υποχώρησε μεν στις 158,5 μονάδες από το ιστορικό υψηλό των 159,7 μονάδων του Μαρτίου αλλά αυτό κάθε άλλο παρά αφορμή για πανηγυρισμούς θα πρέπει να αποτελεί. Η πτώση αποδόθηκε κυρίως στην κάμψη στις τιμές των φυτικών ελαίων, η οποία ίσως αποδειχθεί συγκυριακή. Ο σχετικός υποδείκτης για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων υποχώρησε κατά 14,3 μονάδες τον Απρίλιο ή 5,7% σε σχέση με τον Μάρτιο, χάρη στην πτώση των τιμών στο φοινικέλαιο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο που αποδίδεται εν μέρει σε πτώση της ζήτησης στην Κίνα.

Αντίθετα, ο υποδείκτης των γαλακτοκομικών ανέβηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον Μάρτιο και ο υπο-δείκτης για τα προϊόντα κρέατος κατέγραψε άνοδο 2,2%. Στον τομέα της ζάχαρης η αύξηση των τιμών προκάλεσε αύξηση του δείκτη κατά 3,3% , ενώ μικρή πτώση κατά 0,4% σημείωσε ο υπο-δείκτης δημητριακών.

Βασικός παράγοντας της συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών σε βασικές κατηγορίες τροφίμων αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ναυτικός αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι Ρώσοι με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, κυρίως σιτηρών, από την Οδησσό ή άλλα ουκρανικά λιμάνια.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει την κατάσταση ως ατού στις διαπραγματεύσεις της με τη Δύση και ζητεί άρση των κυρώσεων ώστε τα φορτηγά πλοία που παραμένουν στα λιμάνια ή είναι στα ανοιχτά αναμένοντας μια θετική εξέλιξη να μπορέσουν να κινηθούν.

Περισσότερο ευάλωτες είναι οι χώρες που σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις εισαγωγές για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού. Ήδη στη Σρι Λάνκα καταγράφεται πολιτική αστάθεια και οι πολίτες διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλές τιμές των τροφίμων και πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως παρόμοια φαινόμενα θα δούμε σύντομα και σε άλλες χώρες, της Αφρικής και της Ασίας, προσθέτοντας πως μια μεγάλη επισιτιστική κρίση είναι πάρα πολύ πιθανό να τροφοδοτήσει νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη. Στο μεταξύ, στη χώρα μας οι καταγραφές της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό πιστοποιούν αυτό που βλέπουν στο ράφι των σουπερμάρκετ, των αρτοποιείων και των μανάβικων οι καταναλωτές: Κατακόρυφη αύξηση των τιμών που τροφοδοτείται εν μέρει και από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ