3,5 δισ. ευρώ «σήκωσε» η Ελλάδα από τις αγορές με επιτόκιο 0,8%

3,5 δισ. ευρώ «σήκωσε» η Ελλάδα από τις αγορές με επιτόκιο 0,8%

Για ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η Ελλάδα από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τη σημερινή έκδοση 10ετούς ομολόγου από την οποία το Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,8%.

« Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας» σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας

«Επιπλέον τονίζεται ότι, και στη σημερινή έκδοση, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος. Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του Οικονομικού Επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές. Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, κερδίζουμε για τη χώρα, αξιοπιστία, κύρος και ισχύ. Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της».

Σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση που ανακοίνωσαν οι τράπεζες που έχουν αναλάβει την έκδοση, το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) επρόκειτο να διαμορφωθεί στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περιθώριο 1,10%.

Επομένως σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν στη διατραπεζική αγορά όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά, το τελικό επιτόκιο του ομολόγου αναμενόταν να κυμανθεί στο επίπεδο του 0,9%

Είχε προηγηθεί πριν μερικές ημέρες η ιδιωτική τοποθέτηση του Δημοσίου, καθαρού ύψους 2 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς με το 30ετές ομόλογο, η οποία όμως δεν εντάσσεται στο δανειακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει για φέτος ο ΟΔΔΗΧ. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος τίτλος (λήξεως το 2050) δεν είναι καν διαπραγματεύσιμος στη δευτερογενή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το δανειακό πρόγραμμα για φέτος προβλέπει ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων θα κυμανθούν στα 12 δισ. ευρώ. Η απόδοση του δε, σύμφωνα και με την τρέχουσα απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά 0,685, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 0,7% με 0,8%.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των άλλων τίτλων, το 5ετές διαπραγματευόταν νωρίτερα με απόδοση 0,06% από 0,08% και το 15ετές 0,959% από 0,97%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ