«Τρίζει» το διαδίκτυο λόγω του κορονοϊού

Ενέργειες αποσυμπίεσης με μείωση ταχυτήτων και ευκρίνειας σε υπηρεσίες ψυχαγωγίας

«Τρίζει» το διαδίκτυο λόγω του κορονοϊού

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει φτάσει η κίνηση στο διαδίκτυο, καθώς λόγω των μέτρων που έχουν επιβάλει πολλές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19 τα σχολεία παραμένουν κλειστά και πολλοί εργάζονται από το σπίτι τους.

Πολλές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ανά την Ευρώπη αναφέρουν αύξηση στην κίνηση δεδομένων που κυμαίνεται από 30% και φτάνει σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις το 80% ή και το 100%.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη ως ενός σημείου, αφού με τα κλειστά σχολεία τα παιδιά περνούν πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες υπολογιστών, tablets και smartphones παίζοντας ή παρακολουθώντας σειρές και ταινίες. Την περασμένη Τρίτη σήμανε συναγερμός στη Βρετανία, όταν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στη διεκπεραίωση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και στη σύνδεση με το διαδίκτυο. Ως βασική αιτία για τα προβλήματα θεωρείται ότι ήταν η αύξηση του αριθμού των Βρετανών που έμειναν σπίτι.

Στην αύξηση του φόρτου συμβάλλουν και πολλές υπηρεσίες εργασίας από απόσταση, αφού μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει στραφεί στην τηλε-εργασία.

Όλα αυτά προκαλούν πρωτοφανή φόρτο στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και ήδη εξετάζονται μέτρα μείωσης της πίεσης.

Χθες η δημοφιλής πλατφόρμα Netflix ανακοίνωσε ότι θα «κατεβάσει ταχύτητα» στην Ευρώπη, καθώς θα διανέμει τις ταινίες και τις σειρές σε Standard Definition αντί της υψηλής ευκρίνειας. Η ρυθμιση αυτή θα ισχύει για 30 ημέρες και αφού προηγήθηκε σχετική επικοινωνία μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης χθες ο οργανισμός BEREC που συντονίζει το έργο των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε πως θα επιτραπεί στις εταιρείες του χώρου να ρυθμίζουν την κίνηση δίνοντας προτεραιότητα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες έναντι άλλων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν οδηγίες με τις οποίες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα μπορούν να βάζουν σε δεύτερη μοίρα την εξυπηρέτηση υπηρεσιών μετάδοσης όπως το Netflix, το YouTube και να δίνουν προτεραιότητα σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ