Γράφουν και σβήνουν ψάχνοντας τον λογαριασμό του κορονοϊού

Γράφουν και σβήνουν ψάχνοντας τον λογαριασμό του κορονοϊού

Η χειρότερη εβδομάδα για την παγκόσμια οικονομία μετά την κρίση του 2008 είδε τις τιμές των μετοχών σε ελεύθερη πτώση, ενώ σε όλες τις χώρες του κόσμου γράφονται και ξαναγράφονται τα σενάρια για το πώς ο κορονοϊός θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα.

Στη χώρα μας η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει προχωρήσει -ακόμα- σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ και η έκθεση της Κομισιόν για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση δεν είχε καμία αναφορά στον κορονοϊό και στο αν και πόσο η εξάπλωση της επιδημίας θα επηρεάσει την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη όπου εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι, στον απόηχο και των πρώτων σκηνών πανικού με πολλούς πολίτες να σπεύδουν στα σουπερμάρκετ για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης.

Έκδηλη είναι η ανησυχία στον τουρισμό, όπου ήδη καταγράφονται ακυρώσεις που φτάνουν ως και το 70% για τις προγραμματισμένες αφίξεις από την Κίνα. Προορισμοί που είναι δημοφιλείς στους Κινέζους, όπως η Σαντορίνη, αναμένεται να δοκιμαστούν ιδιαίτερα έντονα για όσο διάστημα παραμένει εκτός ελέγχου η επιδημία του κορονοϊού.

Τα ανησυχητικά νέα από την Ιταλία εντείνουν τον προβληματισμό, δεδομένου ότι αρκετοί πολίτες της γειτονικής μας χώρας επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Η έκταση των απωλειών δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί. Σύμφωνα ωστόσο με το Oxford Economics οι απώλειες για την παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού μπορεί να κυμανθούν από 22 δισ. -στο αισιόδοξο σενάριο- ως τα 73 δισ. εάν η επιδημία εξελιχθεί.

Περισσότερη εκτεθειμένη ακόμα και από την ανατολική Ασία είναι η Ευρώπη στην περίπτωση ακόμα και αν η επιδημία του κορονοϊού αντιμετωπιστεί με επιτυχία στα πρώτα στάδιά της.

Σύμφωνα με τον Economist οι οικονομίες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας θα δοκιμαστούν περισσότερο, αφού στην καλύτερη περίπτωση προβλέπεται συρρίκνωση 2% που, στο χειρότερο σενάριο θα φτάσει ως και το 10%. Αντίθετα για την αμερικανική οικονομία το πλήγμα θα είναι σαφώς μικρότερ και σύμφωνα με τον Economist δεν θα προκαλέσει κάμψη της οικονομικής δαρστηριότητας άνω του 3% στο χειρότερο σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ