Πρώτα αποκαλυπτήρια τη Δευτέρα για τις συντάξεις

Πρώτα αποκαλυπτήρια τη Δευτέρα για τις συντάξεις

Στο «παρά ένα» της κατάθεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να αποφασισθούν το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρατάει «κλειστά τα χαρτιά» του για το αν θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή η περικοπή των συντάξεων.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη, εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών θα εκδηλωθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στο πλαίσιο αυτό ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα είναι ανοικτός μέχρι και την τελευταία στιγμή για διορθώσεις στα κονδύλια για την συνταξιοδοτική δαπάνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του, στη «Wall Street Journal» τόνισε εκ νέου τη βούλησή του να μην προβεί σε περικοπή συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο, που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υποσχέθηκε, δε, ότι θα διατηρήσει τις συντάξεις και πως θα πείσει τους πιστωτές, ωστόσο εξήγησε πως η απόφαση «δεν θα είναι μονομερής, θα είναι λογική»

Οι δανειστές έχουν υποδείξει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου για τις τελικές αποφάσεις, αλλά η κυβέρνηση καίγεται να ανοίξει τον φάκελο νωρίτερα και ελπίζει σε ξεκαθάρισμα του τοπίου μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα έχουν περάσει οι εκλογές στη Βαυαρία και η Κομισιον θα εκδώσει την ετυμηγορία της για το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα περάσει για πρώτη φορά τη δοκιμασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 θα προβλέπει πλεόνασμα που θα κινηθεί στα επίπεδα του 3,8% - 3,9% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%. Δηλαδή, υπολογίζεται το υπερπλεόνασμα να φθάσει στα 750 εκατ. ευρώ περίπου.

Για το 2019 υπολογίζεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,2%-4,35 του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ