Αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου κρίνουν άκυρους τους ελέγχους για τη λίστα Λαγκάρντ

Ο λόγος για τα περίπου 35 εκατ. ευρώ που έχει καταφέρει να εισπράξει το δημόσιο με πολύ κόπο και πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψη της λίστας των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετική Τράπεζα HSBC.
Ακόμα και όσοι από τους ελεγχόμενους τήρησαν το γράμμα του νόμου και κατέβαλλαν με συνοπτικές διαδικασίες τους φόρους και τις προσαυξήσεις, ώστε να αποφύγουν περαιτέρω συνέπειες, δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια.
Οι νομικοί και οικονομικοί τους σύμβουλοι παράλληλα με την διευθέτηση των οφειλών, φρόντισαν να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια αξιώνοντας να κριθεί άκυρος ο έλεγχος στις τραπεζικές τους καταθέσεις.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Συγκεκριμένα οι προσφεύγοντας έθεσαν θέμα ακυρότητας της Υπουργικής Απόφασης του τότε Υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά που ψηφίστηκε στις 30-9-10, επί Υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άναβε το πράσινο φως για αναδρομικό έλεγχο στις καταθέσεις.
Στις προσφυγές προβάλλεται το επιχείρημα ότι ο νόμος δεν μπορεί να ισχύσει πριν από την ψήφιση του, πριν δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2010, γεγονός που είχε επισημανθεί τότε από πολλές πλευρές, ωστόσο πίεζε η ανάγκη για ρευστό στο δημόσιο ταμείο.
Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις από Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας και της Κρήτης που δικαιώνουν τους καταθέτες και ανοίγουν το δρόμο για τη διεκδίκηση της επιστροφής των χρημάτων τους. Αλλά και όσοι δεν έχουν ακόμα πληρώσει τους αναλογούντες φόρους, μεταξύ των οποίων και οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνταντίνου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ετοιμάζονται να αμυνθούν στη δικαιοσύνη με όπλο τη συγκεκριμένη απόφαση ώστε να μη φτάσουν ποτέ στο ταμείο.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φέρνουν σήμερα στο φως το σκεπτικό της τελευταίας απόφασης με αριθμό 2828/2015 που εκδόθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και καθαρογράφηκε στις αρχές της εβδομάδας. Η συγκεκριμένη απόφαση εκτός από το θέμα ακυρότητας των ελέγχων πριν από το 2010, κρίνει προβληματικό και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η έρευνα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν τα εμβάσματα να λογίζονται ως προσαύξηση περιουσίας «επειδή η μεταφορά χρημάτων σε τράπεζα του εξωτερικού (έμβασμα), η οποία αποτελεί μεμονωμένη τραπεζική συναλλαγή, προϋποθέτει την ύπαρξη τραπεζικών καταθέσεων στην ημεδαπή, αποτελεί δε νόμιμο δικαίωμα διαχείρισης και προστασίας της περιουσίας του φορολογουμένου».
Στο σκεπτικό επισημαίνεται και η δυνατότητα πρόσβασης της εφορίας στο τραπεζικό σύστημα: «Εξάλλου, οι φορολογικές αρχές, στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων περί φορολογίας εισοδήματος, έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία των τραπεζών για τη διαπίστωση τόσο της ύπαρξης τραπεζικών καταθέσεων, όσο και του περιεχομένου τους και επομένως και δυνατότητα, καθ’ οιονδήποτε χρόνο, ελέγχου της νομιμότητας του σχηματισμού κάποιου τραπεζικού λογαριασμού...»
Έτσι, καταλήγει η απόφαση δεν στοιχειοθετείται άγνωστη πηγή εσόδων: «Επομένως, το εμβαζόμενο ποσό, το οποίο κατά τα συνήθως συμβαίνοντα σχηματίζεται από τη συλλογή καταθέσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα στο χρόνο, ως υπαρκτό και γνωστό, δεν προέρχεται από άγνωστη πηγή ή αιτία ώστε να θεωρείται προσαύξηση περιουσίας κατά την έννοια της διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 15 του ν. 3888/2010 και μάλιστα της χρήσης μέσα στην οποία έγινε η μεταφορά, ενώ άλλωστε, ως μεμονωμένη τραπεζική «ταμειακή» συναλλαγή και χωρίς τη σύγκρισή της με την προηγούμενη πραγματική ταμειακή κατάσταση του φορολογουμένου, δεν μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να χαρακτηρισθεί ως «προσαύξηση» περιουσίας».
Στο ΣτΕ ο τελικός λόγος
Μετά και τη νέα απόφαση του διοικητικού εφετείου θεωρείται βέβαιο από τους νομικούς συμβούλους των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ όσο και αυτών που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό ότι το δημόσιο θα περάσει στην αντεπίθεση προχωρώντας στην άσκηση αναίρεσης των αποφάσεων. Έτσι όπως όλα δείχνουν τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα κρίνει αν είναι νόμιμος ο αναδρομικός έλεγχος των καταθέσεων πριν από την ψήφιση του επίμαχου νόμου Κουσελά αλλά και η επιβολή προστίμων για «προσαύξηση περιουσίας».
Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου έχουν προκαλέσει πάντως έντονο προβληματισμό στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς αν οι προσφεύγοντες δικαιωθούν και από το ΣτΕ θα τιναχθούν στον αέρα δυο από τις μεγαλύτερες έρευνες των τελευταίων ετών: Αυτή της λίστας Λαγκάρντ αλλά και αυτή της λίστας εμβασμάτων του εξωτερικού για τις καλλιεργήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες σχετικά με τα έσοδα που θα έφερναν στα ταμεία του κράτους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ