Bruegel: Αυτές είναι τρεις επιλογές για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος

Bruegel: Αυτές είναι τρεις επιλογές για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος
Τις τρεις επιλογές που έχουν μπροστά τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης, που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα την ελληνική κρίση, παραθέτει ο διευθυντής του think tank Bruegel Γκούντραμ Βολφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.


Όπως αναφέρει ο κ. Βολφ, η πρώτη επιλογή είναι οι ηγέτες της Ευρωζώνης να δεχθούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, πράγμα που θα γίνει αυτομάτως, εάν δεν υπάρξει κανένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η δεύτερη επιλογή, θα ήταν, σύμφωνα με τον διευθυντή του Bruegel, η έναρξη συνομιλιών για ένα νέο πρόγραμμα. Εάν υπάρχει γρήγορα συμφωνία, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ξανανοίξουν σχετικά σύντομα. Για την ελληνική πλευρά αυτό θα ήταν αποδεκτό εάν στο κείμενο συμφωνίας υπάρχει σαφής μνεία για την ελάφρυνση του χρέους. Για τους πιστωτές η συγκρότηση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα ήταν στην περίπτωση αυτή μία κίνηση που θα τους καθησύχαζε», εξηγεί.

Η τρίτη επιλογή θα ήταν μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για παράδειγμα, αλλά χωρίς νέο πρόγραμμα βοήθειας. Το θέμα με αυτήν την επιλογή, σημειώνει ο κ. Βολφ, θα ήταν εάν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τους Έλληνες ότι δεν θα κάνουν άλλες «ανοησίες» ζώντας με πιστώσεις. Ένας τρόπος για να διασφαλισθεί αυτό είναι να καταστεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή, ο ESΜ να αναλάμβανε de facto τον έλεγχο.

Ο Γκούντραμ Βολφ θεωρεί ότι οι εταίροι θα είχαν τις σοβαρότερες απώλειες στην περίπτωση της πρώτης επιλογής, του Grexit. Ταυτόχρονα θα δημιουργείτο ένα άγνωστο μακροπρόθεσμο ρίσκο. «Εάν συνέβαινε αυτό, θεωρώ ότι η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα έφεραν πολύ βαριά πολιτική ευθύνη και η Ιστορία θα τούς έκρινε πολύ αυστηρά. Σε είκοσι χρόνια, δεν θα έμενε παρά μόνο αυτό από την θητεία της Μέρκελ», αναφέρει.

Ο διευθυντής του Bruegel εκτιμά ότι η τρίτη επιλογή είναι η λιγότερο πιθανή και ότι η δεύτερη είναι εφικτή, εάν γίνουν έξυπνοι χειρισμοί. «Είναι, για παράδειγμα, δυνατόν να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί στην γερμανική κοινή γνώμη. Θα είναι δύσκολο για τη Μέρκελ, αλλά θα έλθει η στιγμή που οι πιστωτές θα έχουν να κάνουν δύσκολες επιλογές», εξηγεί.

Ο ίδιος τονίζει ότι το γαλλο-γερμανικό δίδυμο πρέπει να συνεργασθεί και να διαμορφώσει κοινή θέση, ενώ υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την Ιταλία, για παράδειγμα, αφού δεν μπορεί να υπάρχει χωρισμός ανάμεσα στο βορρά και τον νότο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους κινδύνους ενός Grexit, ο Γκούντραμ Βολφ δηλώνει ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο, διότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν μπορεί να πάρει μαζί του την Ελλάδα.

Αντίθετα, σε πολιτικό επίπεδο, θα επρόκειτο για μία γιγάντια συλλογική ήττα για την Ευρωζώνη. «Θα είχαμε τεράστιες απώλειες ως προς τη διεθνή μας θέση, περισσότερες από όσο μπορούμε να φαντασθούμε. Από οικονομικής απόψεως, υπάρχει ο φόβος ότι οι καταθέτες των περιφερειακών χωρών θα ήθελαν να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους στη Γερμανία για να εξασφαλίσουν τα ευρώ τους. Αρα, είναι επείγουσα η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ