Χαρδούβελης: Δεν είναι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Χαρδούβελης: Δεν είναι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ανασχεθεί, εάν η χώρα εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας και έρθει σε ρήξη με τους διεθνείς πιστωτές της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να υπάρξουν μαζικές αναλήψεις καταθέσεων (bank run) και ότι δεν είναι πιθανή μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, αναφέρει το δημοσίευμα, όταν η Ελλάδα εισήλθε σε μία περίοδο πολιτικής αναταραχής με αφορμή τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής που ήταν άκαρπη, οι επιχειρήσεις πάγωσαν τις επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις σταμάτησαν και οι εισπράξεις εσόδων έχουν μειωθεί. Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν λυθεί σύντομα, δήλωσε ο υπουργός, μπορεί να χαθούν μήνες για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτό θα υπονόμευε περαιτέρω την οικονομία, δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης. «Δεν χρειάζεται απλώς να σχηματισθεί γρήγορα μία σταθερή κυβέρνηση. Χρειάζεται μία κυβέρνηση με μία προωθημένη πολιτική» πρόσθεσε. Ο υπουργός, δήλωσε ότι δεν είναι πιθανή μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. «Οι πολιτικές σε μία χώρα ακολουθούν τις βαθιές επιθυμίες του πληθυσμού και βαθιά επιθυμία του (ελληνικού) πληθυσμού είναι να μείνει στη Δύση. Αυτή συνδέεται με την παραμονή στην Ευρωζώνη» σημείωσε.

Ο κ. Χαρδούβελης επισήμαντε ότι τους δύο τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί οι καταθέσεις κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μικρό - σε σύγκριση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια -, συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι κάποιες από αυτές τις εκροές μπορεί να οφείλονται στους αυξημένους φόρους που έπρεπε να πληρωθούν. «Η πιθανότητα ενός bank run είναι πολύ μικρή. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Ωστόσο, είναι ακόμη η αρχή και πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τη συμπεριφορά των καταθετών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ