«Δώστε ένα τέλος στο ελληνικό δράμα», λέει το Bloomberg στους Ευρωπαίους

«Δώστε ένα τέλος στο ελληνικό δράμα», λέει το Bloomberg στους Ευρωπαίους
Κρίνοντας το αποτέλεσμα της χθεσινής πρώτης ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς ίσως να μην λάβει τελικά την εντολή που θέλει για να διατηρήσει τα οικονομικά μέτρα που έχουν τεθεί και να αποφύγει μία στάση πληρωμών, εκτιμά το σε άρθρο του το Bloomberg, καλώντας τους Ευρωπαίους να δώσουν τώρα «τέλος στο ελληνικό δράμα».


Και μπορεί η Ελλάδα, η Ευρώπη και οι αγορές ομολόγων να έχουν βρεθεί ξανά στην άκρη του γκρεμού, κάθε φορές όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές.Επειτα από έξι χρόνια σκληρής πολιτικής λιτότητας που έχει εξουθενώσει όλους τους Έλληνες το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα είναι φυσικό επακόλουθο.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να βρίσκεται και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, όμως 1 στους 4 Ελληνες παραμένει χωρίς δουλειά, ενώ το 70% αυτών είναι μακροχρόνιοι άνεργοι. Οι περικοπές έχουν μειώσει τις δαπάνες στην υγεία κατά ένα τέταρτο. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 45%. Οι μολύνσεις με AIDS έχουν δεκαπλασιαστεί, ενώ η ελονοσία επανεμφανίστηκε μετά από 40 χρόνια.

Με αυτά που έχουν περάσει και περνούν οι Έλληνες είναι φυσιολογικό να κοιτούν προς το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις και όχι τον δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνει το Bloomberg. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ υπποσχεται αύξηση δαπανών, αντιστροφή των επρικοπών του προϋπολογισμού, την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού και με κάποιον τρόπο την αποφυγή στάσης πληρωμών ή εξόδου απ' το ευρώ με το κόμμα να λέει ότι θα πείσει την τρόικα να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος και να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά φυσικά είναι ανοησίες, σχολιάζει το Bloomberg, εκτός απ' το σημείο της αναδιάρθρωσης του χρέους στο οποίο πρέπει να προχωρήσουν οι δανειστές της Ελλάδας. Η χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους απ' τους ιδιώτες πιστωτές για να μην αναφέρουμε τα 240 δισ ευρώ σε δάνεια διάσωσης απ' την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ωστόσο η στήριξη της Ελλάδας επίσης βοήθησε στη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που δάνεισαν λεφτά στην Ελλάδα. Ετσι μία νέα αναδιάρθρωση δεν θα είναι μόνο καλή για την Ευρωζώνη αλλά επίσης θα μοίραζε δίκαια τον πόνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg το σωστό deal στο οποίο πρέπει να προχωρήσουν οι δανειστές της Ελλάδας δεν είναι περισσότερα Κεφάλαια σε αντάλλαγμα με περισσότερη λιτότητα. Πρέπει να διαγραφεί χρέος με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να καταστήσουν την Ελλάδα μία βιώσιμη οικονομία. Ο Σαμαράς έχει καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις ενω΄ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τινάξει στον αέρα όλα όσα έχουν επιτευχθεί σε αναζήτηση μίας αριστερής ουτοπίας.

Το τελευταίο δράμα που περνά η Ελλάδα είναι λιγότερο μία «μάχη» μεταξύ της υπευθυνότητας και του εξτρεμισμού, όπως το έθεσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και περισσότερο μία απόδειξη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να πιέζει τους Έλληνες για περισσότερα μέτρα λιτότητας ώστε να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Όποιος και αν είναι στην εξουσία του χρόνου δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί μία πολιτική που θα περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα.