ΕΕ: Ενδιαφέρον από 65 εταιρείες για το πρόγραμμα κοινών αγορών φυσικού αερίου

ΕΕ: Ενδιαφέρον από 65 εταιρείες για το πρόγραμμα κοινών αγορών φυσικού αερίου


Συνολικά, 101 εταιρείες έχουν πλέον δηλώσει ενδιαφέρον για την πλατφόρμα είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές

 

Έντονο ενδιαφέρον κατέγραψε το πρόγραμμα κοινών αγορών φυσικού αερίου στην ΕΕ καθώς πάνω από 60 εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήματα, με το μπλοκ να στοχεύει οι πρώτες συμφωνίες να υπογραφούν εντός μηνών σύμφωνα με αποκλειστικό τουReuters.

Η ΕΕ εγκαινιάζει το κοινό σχέδιο αγοράς φυσικού αερίου για να συμβάλει στην πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα - και να αποφευχθεί η επανάληψη των υψηλών τιμών ενέργειας και των φόβων για ελλείψεις στην Ευρώπη , αφού η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου.
Στον πρώτο γύρο συλλογής ζήτησης του συστήματος, ο οποίος έκλεισε την Τρίτη, 65 ευρωπαϊκές εταιρείες κατέγραψαν ζήτηση για από κοινού αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.
Συνολικά, 101 εταιρείες έχουν πλέον δηλώσει ενδιαφέρον για την πλατφόρμα είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές - μια αρχική απάντηση που ο Σέφκοβιτς.είπε ότι «ξεπέρασε τις προσδοκίες μας».

Ο Σέφκοβιτς είπε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά φυσικού αερίου για μικρότερες εταιρείες και στη μείωση των τιμών ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης, όπως οι παραγωγοί λιπασμάτων και χάλυβα.

«Οι τιμές όπως τις είδαμε πέρυσι, και θα έλεγα ακόμη και μέχρι τώρα - δεν μπορούμε να τις δεχθούμε ως ένα νέο κανονικό», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η τσεχική ενεργειακή εταιρεία CEZ, η ισπανική Cepsa και η Πολωνική PKN Orlen είναι μεταξύ των εταιρειών που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινής αγοράς, ανέφεραν εκπρόσωποι των εταιρειών.

Περίπου 19 από τις 101 εταιρείες που έχουν δηλώσει συμμετοχή έχουν επίσης εγγραφεί ως μεσάζοντες για να εκπροσωπήσουν πολλές μικρότερες εταιρείες που θέλουν να συγκεντρώσουν τη ζήτησή τους.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες ενέργειας είχαν εκφράσει απροθυμία να συμμετάσχουν, αμφισβητώντας το κίνητρο που είχαν για να ενταχθούν, καθώς μπορούν ήδη να διαπραγματευτούν τις δικές τους συμφωνίες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές.Το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ζήτησης φυσικού αερίου - 77% - αφορά παραδόσεις σε σημεία σε δίκτυα αγωγών, ενώ το 23% είναι για υγροποιημένο φυσικό αέριο, είπε ο Σέφκοβιτς.

«Προσεγγίζουμε όλους τους διεθνείς προμηθευτές με εξαίρεση τη Ρωσία», είπε ο Σέφκοβιτς.

Ως επόμενο βήμα, η πλατφόρμα της ΕΕ θα συλλέγει προσφορές από προμηθευτές και θα αντιστοιχίζει τους αγοραστές με τους προμηθευτές έως τις 17 Μαΐου.

Οι αντίστοιχες εταιρείες θα διαπραγματευτούν στη συνέχεια συμβάσεις φυσικού αερίου. Η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε αυτές τις εμπορικές συνομιλίες.

Οι Βρυξέλλες θέλουν οι πρώτες συμφωνίες να υπογραφούν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και σχεδιάζουν να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία υποβολής προσφορών κάθε δύο μήνες. Μέχρι στιγμής, τα αιτήματα ζήτησης καλύπτουν παραδόσεις από τον Ιούνιο έως τον Μάιο του 2024.

Η Ευρώπη έχει βγει από τον χειμώνα με καλύτερα επίπεδα ενεργειακής ασφάλειας από ό,τι κάποιοι φοβόντουσαν χάρη στον ήπιο καιρό, τη χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή και τις πολιτικές έκτακτης ανάγκης εξοικονόμησης ενέργειας.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ είναι ασυνήθιστα πλήρης, στο 60% της χωρητικότητας, δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι παραμένουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις φέτος.

Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου στο 90% έως τον Νοέμβριο. Το πρόγραμμα κοινής αγοράς στοχεύει να συγκεντρώσει αρκετή ζήτηση για να καλύψει το 15% αυτής της υποχρέωσης - που αντιστοιχεί σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ένα κλάσμα της συνολικής ζήτησης της ΕΕ περίπου 360 bcm.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ