Το πρόβλημα του Σαμαρά λέγεται ΠΑΣΟΚ

Το πρόβλημα του Σαμαρά λέγεται ΠΑΣΟΚ
Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο των κινήσεων της κυβέρνησης δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συνοχή της.

Και το πρόβλημα δεν λέγεται Βύρων Πολύδωρας ή Απόστολος Κακλαμάνης που έπαθε μια πολύ βραχυπρόθεσμη ίωση την ημέρα της ψηφοφορίας του νόμου για τους πλειστηριασμούς και της σωρείας τροπολογιών.
Το πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι το «όλον ΠΑΣΟΚ» που θα έλεγε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τα στελέχη του μεταξύ τους έχουν φτάσει να μην έχουν σχέσεις και ο ένας κατηγορεί τον άλλο με την πρώτη ευκαιρία βλέποντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν καταβύθιση ποσοστών. Ο κ. Βενιζέλος κάνει απέλπιδα προσπάθεια και επιτίθεται εναντίον των εσωκομματικών του αντιπάλων θέτοντας το δίλημμα ή ΠΑΣΟΚ και κυβερνητική σταθερότητα ή χάος θέλοντας να τους εγκλωβίσει και να τους χρεώσει τις επιπτώσεις από τυχόν διαφοροποίησή τους.
Και μπορεί προς το παρόν να το πετυχαίνει αλλά είναι πλέον προφανές ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Και μάλιστα μεταξύ των βουλευτών του οι οποίοι ναι μεν στηρίζουν ακόμα την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά κάνουν του κεφαλιού τους σε κάθε ευκαιρία προκαλώντας καθημερινούς τριγμούς.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκου Ανδρουλάκη με τον τελευταίο να λειτουργεί τουλάχιστον ως αντιπολίτευση και τον Υπουργό να απαντά απαξιωτικά καθώς επίσης και το συνονθύλευμα νομοθετημάτων που κατατέθηκαν στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους Πλειστηριασμούς και είναι εμπνεύσεως στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν να κατέχουν κρίσιμες θέσεις στη χάραξη πολιτικής του ΥΠΟΙΚ.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αν δεν υπάρξει λύση το προσεχές διάστημα θα περάσει δια πυρός και σιδήρου. Και λύση δεν φαίνεται να υπάρχει όσο η υπονόμευση Βενιζέλου συνεχίζεται και οι βουλευτές βρίσκονται σε νευρική κρίση αναμένοντας την διάλυση του κόμματος.
Μόνη διέξοδος σε αυτή τη συγκυρία είναι η διεύρυνση ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ελπίδα για το χώρο που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοβουλία των 58 ίσως αποτελεί μια διέξοδο αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να συγκεντρώνει εκείνες τις δυνάμεις που θα οδηγούσαν σε ευρύτερες συμμαχίες και κοινοβουλευτική διεύρυνση της Κεντροαριστεράς που θα εξασφάλιζε και ισορροπία σε κυβερνητικό επίπεδο.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]