Με φθαρμένα υλικά δεν χτίζεις νέα ΕΡΤ

Με φθαρμένα υλικά δεν χτίζεις νέα ΕΡΤ
Όσοι κινούνται στον κόσμο των επιχειρήσεων γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να αποφασίσει κάποιος να επενδύσει σε μια επιχείρηση ένα από τα πρώτα πράγματα που ελέγχει είναι το management.


Του Νίκου Καρούτζου
[email protected]

Στην περίπτωση της ΕΡΤ ο λόγος που υποτίθεται ότι μπήκε αιφνιδιαστικά το λουκέτο είναι να χτιστεί κάτι καινούργιο χωρίς τις αμαρτίες του παρελθόντος. Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση η οποία άφησε ανέργους και έγινε με τρόπο που ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά θα περίμενε να δει δείγματα γραφής από το μεταβατικό σχήμα.
Όμως τέτοια δείγματα γραφής δεν υπάρχουν. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Πρόκειται για ένα σχήμα που ξοδεύονται αφειδώς χρήματα χωρίς αποτέλεσμα ενώ την ίδια στιγμή μια χούφτα ανθρώπων που παραμένουν στο κτίριο της Μεσογείων εκπέμπουν ένα άκρως ανταγωνιστικό πρόγραμμα δεδομένων των συνθηκών που αντιμετωπίζουν.
Τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στο μεταβατικό σχήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης αν μη τι άλλο προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για τη σοβαρότητα αυτών που ανέλαβαν να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση.
Έχουμε ένα σχήμα που έχει και ολόκληρο υφυπουργό (Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης) ο οποίος υποτίθεται ότι έχει εμπειρία στα του τύπου αλλά λειτουργεί ως μαθητευόμενος μάγος.
Ποιος άλλωστε ξεχνά τον τραγέλαφο με τα κριτήρια των προσλήψεων όπου πτυχιούχοι έμειναν απέξω επειδή ο κ. Καψής βρήκε ένα μαγικό τρόπο που πριμοδοτούσε αποφοίτους Λυκείου;
Ποιος άλλωστε θα πάρει σοβαρά ένα υφυπουργό που λέει τώρα ότι το πρόβλημά του είναι ότι δεν εκκενώθηκε η Μεσογείων και ότι φταίνε οι καταληψίες που δεν προσλαμβάνονται εργαζόμενοι στο μεταβατικό σχήμα λες και κυβερνούν οι εργαζόμενοι και όχι ο ίδιος;
Το πρόβλημά στην περίπτωση του κ Καψή όμως στην ουσία είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Γιατί αυτός επέλεξε να προσλάβει ανθρώπους οι οποίοι έχουν θητεύσει στην ΕΡΤ επί χρόνια. Και αν μη τι άλλο είναι αντίφαση να θέλεις να φτιάξεις το καινούργιο με φθαρμένα υλικά.
Είναι επίσης τουλάχιστον τραγικό να θέλεις να φτιάξεις την ΕΡΤ παίρνοντας ως συνεργάτες ανθρώπους οι οποίοι επί χρόνια λειτούργησαν αδιαφανώς και σήμερα μοιράζουν θέσεις αλλά και δουλειές για να λειτουργήσει η Δημόσια Τηλεόραση χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες. Άλλωστε η ζωή έχει αποδείξει ότι με φθαρμένα υλικά δε χτίζεις κάτι νέο και υγιές.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι θέση παίρνει η κυβέρνηση σε αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε επί Καψή ο οποίος ανέλαβε εν λευκώ να χειριστεί τη συγκεκριμένη διαδικασία. Προς το παρόν καμία αλλά μπορεί αυτό να συμβαίνει για πολύ ειδικά όταν ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί να δώσει λόγο και στην τρόικα για το πώς και γιατί ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά χωρίς αποτέλεσμα για την νέα Δημόσια Τηλεόραση;.