Γιατί ο Άδωνις πρέπει να πάρει κεφάλια ... ΤΩΡΑ

Γιατί ο Άδωνις πρέπει να πάρει κεφάλια ... ΤΩΡΑ
Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να έχει δώσει δείγματα γραφής των προθέσεών του να αλλάξει όλο το μοντέλο της υγείας και να είναι ο μόνος Υπουργός τα τελευταία χρόνια που δείχνει να ξέρει τι του γίνεται και να ξέρει τι θέλει να κάνει.


Του Νίκου Καρούτζου
[email protected]
Μπορεί να έχει κάνει δύο τρεις κινήσεις που πανικόβαλλαν τους διεφθαρμένους στο χώρο των νοσοκομείων και των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.
Όμως για να πετύχει στο έργο του δεν αρκεί ούτε να αλλάξει το μοντέλο του ΕΟΠΥΥ ούτε να γίνουν συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία. Είναι μεν απολύτως απαραίτητες αλλά υτό που καλείται να πετύχει είναι να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των ασθενών και να ξεδοντιάσει τα κυκλώματα που κάνουν τη ζωή δύσκολη σε όποιον τύχει να ασθενήσει και προσθέτουν κρυφά κόστη στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Γιατί στα νοσοκομεία συνεχίζει να επικρατεί το χάος και τα κυκλώματα κάνουν πάρτι. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ουσιαστικός και με τον τρόπο που λειτουργούν ούτε πρόκειται να υπάρξει. Συνεχίζουμε να έχουμε τα νοσοκομεία της αποκλειστικής νοσοκόμας και όχι της ύψιστης φροντίδας του ασθενούς.
Και αυτό γιατί υπάρχουν κυκλώματα νοσηλευτών που κάνουν αλισβερίσια με αποκλειστικές νοσοκόμες νόμιμες με το δικαίωμα αυτό να τους το δίνει το κράτος. Και τους το δίνει επιτρέποντας αποκλειστικές νοσοκόμες και παραδεχόμενο ότι είναι ανίκανο να παρέχει ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα. Όμως η ολοκληρωμένη φροντίδα είναι υποχρέωση του κράτους και αυτών που πληρώνονται από το κράτος για να την παρέχουν.
Την ίδια στιγμή το φαινόμενο να υπάρχουν γιατροί σε εφημερία που δεν τους βρίσκει ο Θεός και πληρώνονται για ώρες εργασίας που δεν παρέχουν ειδικά στα επαρχιακά νοσοκομεία κάνει θραύση. Συνεχίζουν επίσης να υπάρχουν γιατροί οι οποίοι είναι ανεπαρκείς και ποτέ κανένας δε έλεγξε την επιστημονική τους επάρκεια. Συνεχίζουν να υπάρχουν γιατροί που πασάρουν ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα δημιουργώντας ψεύτικο φόρτο εργασίας σε εργαστήρια δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να λάβουν τις επιστροφές τους.
Αυτά τα ξέρει πολύ καλά και τα ζει ο κόσμος όλος που αποκτά σχέση με τα νοσοκομεία. Ξέρει πολύ καλά όμως ότι το να αντιδράς όταν είσαι ευάλωτος μπορεί να έχει κόστος για έναν ασθενή. Και γι αυτό η ομερτά των κυκλωμάτων και της αρπαχτής ζει και βασιλεύει χρόνια στη δημόσια υγεία.
Είναι όμως βέβαιο ότι αν ο Αδωνις Γεωργιάδης που έχει τσαγανό αποφασίσει να πάρει κεφάλια με απόλυτο τρόπο τότε θα καταξιωθεί ως ο πρώτος Υπουργός που έκανε ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Υγεία. Και θα έχει σύμμαχό του την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.