Συμμαχίες φέρνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Συμμαχίες φέρνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες
Νέες συμμαχίες, που μέχρι την περασμένη εβδομάδα θεωρούντο απίθανες, προκαλεί το νέο τηλεοπτικό περιβάλλον που δημιούργησε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι ιδιοκτήτες των καναλιών που έμειναν χωρίς άδεια έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται για να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο τηλεοπτικό τοπίο, με πρώτους τον Δημήτρη Κοντομηνά (ALPHA) και τον Φίλιππο Βρυώνη (EPSILON) που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συζητούν ήδη το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος εξασφάλισε άδεια και αναζητά τώρα δημοσιογραφικό δυναμικό, τεχνικό εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές.

Εκτός απροόπτου ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Καλογρίτσα και θα συζητήσουν την πιθανότητα συνεργασίας τους, παραμερίζοντας τις μέχρι τώρα διαφορές τους. Παρά τις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ALPHA κατά του κ. Καλογρίτσα τις ημέρες του διαγωνισμού, από τις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν διαμεσολαβητές που κατόρθωσαν να φέρουν τους δύο επιχειρηματίες σε επικοινωνία και να τους πείσουν να διαγράψουν τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.

Ταυτόχρονα ο κ. Καλογρίτσας έχει ήδη συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη του EPSILON T.V. Φίλιππο Βρυώνη κι έχουν ήδη συμφωνήσει σε μιας μορφής συνεργασίας τους, καθώς και αυτό το κανάλι αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό και παρέμεινε χωρίς τηλεοπτική άδεια.

Πυρετώδης είναι και η προετοιμασία του νέου τηλεοπτικού σταθμού του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στην ενημέρωση, αλλά και στην ψυχαγωγία, από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μελετά ήδη τις πρώτες εισηγήσεις των συνεργατών του για το πρόγραμμα, αλλά και στην στελέχωση του νέου καναλιού, με στόχο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Θεωρείται πιθανή η μετακίνηση στον Πειραιά, ορισμένων δημοσιογράφων που μέχρι σήμερα εργαζόταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και STAR, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η χθεσινή δήλωση του Νίκου Χατζηνικολάου με την οποία επιβεβαίωσε ότι και ο ίδιος μένει χωρίς τηλεοπτική στέγη και μελετά τις επόμενες κινήσεις του.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις εγγυήσεις που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση οι τέσσερις ιδιοκτήτες των καναλιών που επικράτησαν από τον διαγωνισμό προκειμένου να καταβάλλουν την πρώτη δόση των προσφορών τους, αυτές δεν έχουν ακόμη δοθεί και υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι οι χρονικές προθεσμίες μπορεί να παραταθούν για μερικές εβδομάδες.

Η επιτροπή που διενήργησε τον διαγωνισμό, δεν έχει ακόμη στείλει στα κανάλια, ούτε το πρακτικό με τα επίσημα αποτελέσματα, ενώ φαίνεται ότι θα καθυστερήσει και ο έλεγχος των πόθεν έσχες των εταιρειών που επικράτησαν, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει την Παρασκευή.

Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημα των καναλιών, να καθυστερήσει την πράξη κατακύρωσης του διαγωνισμού μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί εναντίον υποψηφίων, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της συμμετοχής τους. Στην περίπτωση αυτή θα καθυστερήσουν όλες οι διαδικασίες για περίπου 15 ημέρες και η διακοπή του σήματος της DIGEA για τα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια, μπορεί να μετατεθεί για το τέλος του έτους.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο πάντως, ο αναβρασμός που υπάρχει στα κανάλια που θα πρέπει να διακόψουν την λειτουργία τους θα κλιμακώνεται και η αγωνία των εργαζομένων θα αυξάνει.

Μια φημολογία εξάλλου που υπήρξε χθες, ότι οι τράπεζες μελετούν “λύση Μαρινόπουλου” για το MEGA, διαψεύστηκε από τραπεζίτες, οι οποίοι υπογράμμιζαν οτι για να επιβιώσει ο τηλεοπτικός σταθμός θα πρέπει να εκδηλώσει ενδιαφέρον ανάληψης των υποχρεώσεών του, άλλος σταθμός που εξασφάλισε άδεια, ο οποίος θα πρέπει να συμφωνήσει στην εξυπηρέτηση των δανείων του MEGA, διατηρώντας μάλιστα στην μετοχική του σύνθεση τους σημερινούς μετόχους του.

“Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, το MEGA δεν μπορεί πια να επιβιώσει” ομολογούσαν και εργαζόμενοι στο σταθμό, οι οποίοι από προχθές άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους από τα γραφεία τους.

Έντονη ανησυχία υπάρχει και μεταξύ των εργαζομένων στον ALPHA, παρά τις διαβεβαιώσεις του ιδιοκτήτη του σταθμού, ότι η λειτουργία του θα συνεχιστεί.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στα κορυφαία διοικητικά στελέχη του Alpha, (παρουσιαστές, δημοσιογράφους και των εκπομπάρχες, πλην του Λάκη Λαζόπουλου που απουσίαζε) ο κ. Κοντομηνάς επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι διώκεται προσωπικά.

«Εγώ τους βοήθησα γιατί είναι νέοι άνθρωποι και πίστευα ότι θα βοηθήσουν τη χώρα, αλλά η πολιτική τους και οι επιλογές τους στην οικονομία οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή” υπογράμμισε ο κ. Κοντομηνάς.

“Προσωπικά με κυνηγούν με μια ανύπαρκτη δικαστική υπόθεση για να με έχουν όμηρο και προσπαθούν να κλείσουν τον Alpha για να δώσουν τα κανάλια στους εκλεκτούς τους. Δεν πρόκειται, όμως, να κλείσουμε και έχουμε ήδη επεξεργαστεί τρόπους για να μείνουμε ζωντανοί», πρόσθεσε.

«Ακόμη και αυτοί που πήραν τις άδειες στην πραγματικότητα δεν τις θέλουν γιατί είναι ακριβές και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, έτσι όπως είναι σήμερα η οικονομία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγουν οικονομικά» κατέληξε ο κ. Κοντομηνάς, προαναγγέλλοντας εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ