Στα 35 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα από την εφορία στα ΜΜΕ

Στα 35 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα από την εφορία στα ΜΜΕ
Στα 35.471.000 ανέρχονται τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η εφορία, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από το ΤΑΧΙS, προκύπτει ότι για τα έτη 2009-2015 έχουν καταλογιστεί:

  • Για φόρο προστιθέμενης αξίας πρόστιμα ύψους 11.693.000 ευρώ,
  • για εισοδήματα Νομικών Προσώπων 2.267.000 ευρώ,
  • για φόρο μισθωτών υπηρεσιών 6.241.000 χιλιάδες και
  • στο χώρο των διαφημίσεων 15.270.000 ευρώ.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα εσόδων, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να στοχοποιηθεί καμία επιχείρηση Ενημέρωσης, ενώ τόνισε ότι δεν αφορούν τα χρέη αυτά μόνο τους περιφερειακούς σταθμούς, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά και της Αθήνας.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η δημοσιοποίηση και η κατάθεση των στοιχείων δεν σημαίνει ταυτόχρονα και ότι δεν έχουν εξοφληθεί ή είναι αρρύθμιστα τα χρέη αυτά.

«Εμείς δεν λέμε ούτε ότι όλα είναι αρρύθμιστα ούτε ότι δεν εξυπηρετούνται. Ελπίζουμε να μην δούμε ανακοινώσεις ότι αφορούν μόνο κάποιες περιπτώσεις στην Ελλάδα, γιατί τα χρέη των Μέσων Ενημέρωσης αφορούν και την Αθήνα και την περιφέρεια» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

«Πρέπει τα Μέσα Ενημέρωσης να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως κάνουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι» σημείωσε από την πλευρά του ο κ Καμμένος, καταλογίζοντάς τους «τεράστια ευθύνη για την πολιτική και οικονομική κρίση» της χώρας. Πρόσθεσε δε, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι, μόνο από πέντε ΔΟΥ της Αθήνας έχουν διαγραφεί συνολικά 4.200.000 ευρώ ενώ από την υπόλοιπη Ελλάδα διεγράφησαν 2.000.000 ευρώ.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, τα πρόστιμα του ΕΣΡ προς τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα, ανέρχονται συνολικά, στα 13.981.000 ευρώ.

«Είναι σαφές ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αντιγράψει τακτικές του παρελθόντος που κάποιοι ασκούσαν πιέσεις, είτε για να κατευθύνουν το κράτος είτε για να χτυπήσουν αντιπάλους τους» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, ενώ έκανε λόγο για «σαφέστατο πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης που γίνεται σήμερα».

«Εμείς δεν έχουμε στοιχεία ως πολιτική ηγεσία και δεν πρέπει να έχουμε. Έχουμε όμως γενικά μια εικόνα για να ξέρουμε τι γίνεται σε κάθε εταιρία. Ας μην βιαστούν κάποιοι να βγάζουν ανακοινώσεις ότι έχουμε ρυθμίσει τα χρέη μας. Εμείς δεν λέμε ότι δεν τα έχουν ρυθμίσει τα χρέη της εταιρίας. Γιατί ακούμε κριτική για διάφορα πράγματα. Αυτοί που είναι εισαγγελείς των πάντων, έχουμε εξηγήσει ότι δεν ισχύει το επιχείρημα ότι αφορά περιφερειακούς σταθμούς μόνο» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τα έσοδα.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει έγγραφο σε όλες τις εφορίες της χώρας με το οποίο ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων σε ότι αφορά την είσπραξη εσόδων.

«Δεν θα αφήσουμε κανένα να χρησιμοποιήσει κανένα παραθυράκι ή μέσον για να μην πληρώνει» κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ