Ξορκίσαμε τον πληθωρισμό. Μήπως είναι αναγκαίος;

Ξορκίσαμε τον πληθωρισμό. Μήπως είναι αναγκαίος;
Εδώ και πάνω από τρία χρόνια μιλάμε για ύφεση, για μια ανεργία που συνεχώς αυξάνεται, για φορολογικά θέματα που συνεπώς καλύπτουν τις ώρες των ΜΜΕ. Παντελώς ξεχάσαμε την λέξη πληθωρισμό ή άλλους οικονομικούς δείκτες ανάπτυξης και προόδου.

Αυτό λόγω της παρούσας κρίσης που η χώρα μας διανύει ή λόγω των επιπτώσεων των Μνημονίων.
Τι όμως θα συμβεί αν στο εγγύς μέλλον πάρουμε το δρόμο του πληθωρισμού, μια ελπίδα που ορισμένοι οικονομολόγοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής χώρες βλέπουν τα πρώτα σημάδια του.
Ορισμένοι δημοσιογράφοι και ειδικότερα ο
Christopher Alkan
, δημοσιογράφος με βάση τη Νέα Υόρκη στο περιοδικό «Accounting and Business» του Αγγλικού Ινστιτούτου A.C.C.A παραθέτει μία δημοσιογραφική έρευνα για το θέμα του πληθωρισμού και καταλήγει στα εξής κύριαμεταξύ άλλων ευρημάτων του.

1. «Μια πιο ανεκτική προσέγγιση στον πληθωρισμό εδώ και αρκετό καιρό είναι καθυστερημένη υποστηρίζουν μερικοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες είναι σε κίνδυνο να ανοίξουν το κιβώτιο της Πανδώρας αν καταλήξουμε σε μια πληθωριστική κατάσταση.»

2. Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες και πάλιν θα γκρινιάξουν σε μια τέτοια κατάσταση πληθωρισμού. Γιατί! Τουλάχιστον αυτή είναι η ριζική σκέψη των κεντρικών τραπεζιτών για περισσότερο από τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Θεωρούν ότι αν επιτραπεί η άνοδος τιμών πάνω 2% ετησίως, οι γκουρού οικονομολόγοι των κεντρικών τραπεζών και πάλιν θα υποστηρίξουν ότι ο πληθωρισμός υπονομεύει τις προοπτικές για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ανοίγει την πόρτα στο ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

3. Στον ευρύτερο όμως χώρο των οικονομολόγων η αφοσίωση στον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό έχει αρχίσει να μειώνεται. Η τράπεζα της Αγγλίας έχει ανεχτεί αυξήσεις τιμών επάνω από το 2.5% στόχο της για 48 από τους προηγούμενους 60 μήνες χωρίς λήψη μέτρων.

4. Στην παραπάνω σκέψη και πρακτική προστέθηκε πρόσφατα και η σκέψη και οι ενέργειες που γίνονται από το νέο πρωθυπουργός Shinzo Aba της Ιαπωνίας ο οποίος έχει διπλασιάσει το στόχο πληθωρισμού του Ιαπωνίας.

5. Μέσω του Πρόεδρου τηςCharles Evans, του Chicago Federal Reserve έχει πει ότι οι σχεδιαστές της νομισματικής πολιτικής θα ήταν πρόθυμοι να δουν τις ανόδους τιμών περισσότερο από 2% εάν αυτό θα βοηθήσει να συγκρατηθεί η ανεργία.

6. Ο Ηα-JoonChang, ο οποίος είναι καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και συγγραφέας του βιβλίου «23 Πράγματα που δεν σας είπαν για τον Καπιταλισμό» σε ανακοινώσεις του ανέφερε. «Είναι καλά νέα που ότι οι σχεδιαστές πολιτικής δηλώνουν για την υιοθέτηση μιας λιγότερο βασανιστικής μεθόδου. Η αναζήτηση για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε γελοία χαμηλά επίπεδα πραγματικά είναι οικονομικά επιβλαβής. Πράγματι μερικοί ακαδημαϊκοί - συμπεριλαμβανομένου του κύριου οικονομολόγου του ΔΝΤ,Oliver Blanchard, - «μια περίοδος ταχύτερων αυξήσεων τιμών θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν τις χώρες να αποκαταστήσουν την οικονομία τους από τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης του 2008».

Αλλά, άλλοι προειδοποιούν ότι οι κεντρικές τράπεζες διατρέχουν τον κίνδυνο να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας αν ακολουθήσουν το προαναφερόμενα και τελικά καταλήγουν ότι θα οδηγήσει στις ασταθείς τιμές και την οικονομική δυστυχία.

Ποια όμως είναι αλήθεια; Ποίοι έχουν δίκαιο και ποίοι άδικο. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι γίνεται προγραμματισμός για να οδηγηθούμε από την έξοδο της παρούσας κρίσης; Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρου της Κύπρου κύριο Βασιλείου «πρέπει να ελπίζουμε και με την ελπίδα να προγραμματίζουμε – διαφορετικά δεν επιτυγχάνουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρα μας.»

Γιάγκος Χαραλάμπους F.C.C.A

Είναι ελεύθερος επαγγελματίας, τεχνικός σύμβουλος της UHYAΞΩΝ Ορκωτοί Ελεγκτές, Πρώην Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Επίτιμο μέλος (fellow) του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας (AssociationofCertifiedandCorporateAccountants), μέλος του Συνδέσμου Ελεγκτών Λογιστών Κύπρου, συνταξιούχος ΣΕΣΜΑ και μέλος του Δ.Σ του ΤΟΜΔΔΑ.