Airbnb: Ποιοι θα πιαστούν στο «δίχτυ» της εφορίας - Έρχονται hi-tech έλεγχοι

Airbnb: Ποιοι θα πιαστούν στο «δίχτυ» της εφορίας - Έρχονται hi-tech έλεγχοι

Δίχτυ ετοιμάζεται να απλώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 30ής Νοεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα δηλώσουν στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ακινήτων που εκμισθώνουν και τις συμβάσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας ετοιμάζει ελέγχους μέσω του διαδικτύου και σκέφτεται να αξιοποιήσει τα search robot.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τελειώσει η διορία για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων (στις 30 Νοεμβρίου), η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν κάνει τη δήλωση για να πάρουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να «κατεβάσουν» τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με το νέο καθεστώς φορολόγησης.

Μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων στην Airbnb φθάνουν τις 5.127 με την μέση τιμή να ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και την μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 73%.

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους σε όσους διαθέτουν ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Airbnb προβλέπει:

1. Εφοριακοί θα ψάχνουν τις καταχωρήσεις ακινήτων στο διαδίκτυο και στη συνέχεια θα ελέγχουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση. Σε περιπτώσεις όπου ο έλεγχος σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκεί, ζητείται η ανταλλαγή πληροφοριών και διεθνής συνεργασία με φορολογικές διοικήσεις άλλων χωρών.

2. Μετά τις 30 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία για τη δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων των ακινήτων η ΑΑΔΕ θα κάνει ελέγχους και για όσους εντοπίσει να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητα και δεν έχουν λάβει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να τους διαγράψουν και να κατεβάσουν τα ακίνητά τους από τις αγγελίες.

3. Εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού («search robot») ούτως ώστε να σαρώνονται αυτόματα και άμεσα τα ακίνητα που έχουν ανεβάσει οι ιδιοκτήτες τους στην Ελλάδα, και να διαπιστωθεί ποιοι τα έχουν δηλώσει, αλλά και επιπλέον εάν τυχόν παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ