Ο «χρυσός κανόνας» της ρύθμισης – Πώς θα κερδίσετε τα περισσότερα
Ο «χρυσός κανόνας» όπως προκύπτει από την επεξεργασία των παραδειγμάτων, ορίζει τα εξής: Αν το χρέος σας είναι μικρότερο από τις προσαυξήσεις με τις οποίες έχετε φορτωθεί –κάτι που σημαίνει ότι τα χρέη σας είναι αρκετά παλιά- σας συμφέρει να σπεύσετε στην 1η ρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί μέχρι τις 27 Μαρτίου. Αν όμως τα χρέη σας είναι μικρότερα από τις προσαυξήσεις, τότε σας συμφέρει να ενταχθείτε στη 2η ρύθμιση η οποία λήγει στις 27 Απριλίου. Ποια είναι η διαφορά της 1ης με τη δεύτερη; Έχει να κάνει με τον τρόπο υπολογισμού του «δώρου»: Στην 1η ρύθμιση, όσο ποσοστό του χρέους πληρώνεις, τόσο ποσοστό των προσαυξήσεων σου διαγράφουν. Στη δεύτερη ρύθμιση, παίζει ρόλο το ποσό: όσα πληρώνεις, άλλα τόσα από τις προσαυξήσεις σου διαγράφουν. Η 3η ρύθμιση για εφάπαξ καταβολή, είναι αυτή που λήγει στις 27 Μαίου. Αυτή αφορά στους λίγους οι οποίοι θέλουν να πληρώσουν το σύνολο των χρεών τους εφάπαξ για να γλιτώσουν και από το σύνολο των προσαυξήσεων.
Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά του τι συμφέρει να κάνει κανείς:
- Ο φορολογούμενος «Α» χρωστάει 8000 ευρώ από φόρο κληρονομιάς. Μαζί με τις προσαυξήσεις πολλών ετών όμως, το χρέος έχει εκτοξευτεί στις 20.000 ευρώ. Δηλαδή, το χρέος (8000 ευρώ) είναι μικρότερο από τις προσαυξήσεις (12.000 ευρώ). Αυτό τον φορολογούμενο, τον συμφέρει να μπει στην έκτακτη ρύθμιση που τελειώνει στις 27 Μαρτίου στην περίπτωση που δεν μπορεί να διαθέσει το σύνολο του χρέους. Αν λοιπόν έχει στην άκρη 2000 ευρώ (δηλαδή το 25% του χρέους), με το που θα μπει στην έκτακτη ρύθμιση, θα γλιτώσει και 3000 ευρώ από προσαυξήσεις. Δηλαδή, με 2000 ευρώ καταβολή, περιορίζει το χρέος από τις 20.000 ευρώ στην 15.000 ευρώ (6000 ευρώ χρέος και 9000 ευρώ προσαυξήσεις). Στη συνέχεια, αυτό το χρέος μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει κάποιος, δικαιούται και περαιτέρω «κούρεμα» των προσαυξήσεων που θα έχουν απομείνει (30% έως 90%) ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων
- Ο φορολογούμενος «Β» χρωστάει 2000 ευρώ φόρο εισοδήματος το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις έχει γίνει 3000 ευρώ. Αυτό τον φορολογούμενο, τον συμφέρει να πληρώσει 1000 ευρώ φόρο με δεύτερη ρύθμιση και να μηδενίσει τις προσαυξήσεις. Δεν τον συμφέρει η πρώτη ρύθμιση διότι αν κατέβαλε το 1000άρικο, θα γλίτωνε το 50% των προσαυξήσεων δηλαδή 500 ευρώ. Από τη στιγμή που με τη διαδικασία της προκαταβολής (σ.σ είναι η ρύθμιση που λήγει στις 27 Απριλίου) θα πληρωθεί το 1000άρικο, αυτό που θα απομείνει ως ποσό είναι 1000 ευρώ κεφάλαιο από το συνολικό χρέος των 3000 ευρώ. Και αυτό μπορεί (για την ακρίβεια πρέπει) να ρυθμιστεί σε έως και 50 άτοκες δόσεις των 20 ευρώ η καθεμία.
Οι οφειλέτες, θα πρέπει να σταθμίσουν και το αν τους συμφέρει να εξαντλήσουν τώρα τη ρευστότητά τους για να διαγράψουν προσαυξήσεις (είτε με την 1η μέθοδο είτε με τη 2η) ή αν είναι προτιμότερο να επιλέξουν λιγότερες δόσεις. Και πάλι, θα κερδίσουν μεγαλύτερη διαγραφή προσαυξήσεων καθώς το «κούρεμα» σε περίπτωση που κάποιος πληρώσει σε 5 δόσεις, φτάνει στο 90%.