Το σχέδιο για τη φορολογική αμνηστία και τα νέα τεκμήρια

Το σχέδιο για τη φορολογική αμνηστία και τα νέα τεκμήρια
Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται στην Καραγιώργη Σερβίας για την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο στις αρχές του φθινοπώρου. Ήδη εξετάζεται νέο σύστημα το οποίο θα αντικαταστήσει τα τεκμήρια διαβίωσης. Προβλέπει ακόμη και παροχή φορολογικής αμνηστίας σε όσους θέλουν να πληρώσουν ένα ποσοστό επί των χρημάτων που θα εμφανίσουν προκειμένου να πάρουν φορολογικό... συγχωροχάρτι.

Το σχέδιο αντικατάστασης των τεκμηρίων έχει περιγραφεί στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά, στηρίζεται στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρης βάση δεδομένων για όλους τους φορολογούμενους. Γράφει συγκεκριμένα, το πρόγραμμα: «Δημιουργείται βάση δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρείται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογούμενου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, οι Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης (π.χ. ΔΕΚΟ, Τράπεζες, ενοίκια, Ι.Χ., ιδιωτικά σχολεία κλπ) για τον καθένα. Οι δαπάνες αυτές, δεν θα αποτελούν αφαιρετικό στοιχείο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αλλά για τον ακριβή προσδιορισμό του ετήσιου καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος». Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό εισόδημα που θα εμφανίζουμε στη φορολογική μας δήλωση, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό που θα προκύπτει με βάση τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης. Και αν αυτό συμβαίνει, τότε θα φορολογούμαστε με βάση τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης και όχι το πραγματικό εισόδημα που θα δηλώνουμε.

Το ...συγχωροχάρτι

«Κατά την πρώτη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου, θα καταγραφούν τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη βάση αυτή, καταθέσεις και επενδύσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα επιβαρύνονται με φόρο 5%, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από «ξέπλυμα χρήματος, εγκληματικές ενέργειες και όσες ανήκουν σε πολιτικούς. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί για τα κεφάλαια του εξωτερικού με τους νόμους 3842/2010 και 3943/2011 στη βάση της εθελουσίας συμμόρφωσης. Με τη διαδικασία αυτή, αποδίδεται αμνηστία σε ό,τι δηλωθεί για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια Νέα Αρχή για όλους».

Το κείμενο προέρχεται από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηρίζεται εξαιρετικά φιλόδοξο καθώς θα πρέπει να καταγραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία όλων των Ελλήνων. Στην πράξη, θα προκύψουν πολλά προβλήματα όπως:

• Τι θα γίνει με τους κοινούς λογαριασμούς

• Πως ακριβώς θα διαχωριστούν τα χρήματα που προέρχονται από απλή φοροδιαφυγή από αυτά που έχουν προέλθει από εγκληματικές δραστηριότητες

• Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα

«Καθολικό ηλεκτρονικό πόθεν έσχες»

Στο σύστημα, θα καταχωρείται η ετήσια ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, η οποία θα περιέχει τις όποιες αλλαγές της περιουσιακής κατάστασης, τα ετήσια εισοδήματα του φορολογούμενου και τις πραγματικές δαπάνες, όπως αυτά θα διαμορφώνονται κάθε χρόνο. Έτσι, ουσιαστικά οι φορολογικές δηλώσεις θα μετατραπούν σε μια καθολική ηλεκτρονική δήλωση πόθεν έσχες η οποία θα υποβάλλεται όχι μόνο από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (δικαστές, εφοριακούς, δημοσιογράφους κλπ) αλλά από όλους τους Έλληνες. Για να υποστηριχτεί το καθολικό πόθεν έσχες θα πρέπει να γίνουν και τα ακόλουθα:

• Υποχρέωση Τραπεζών στην υποβολή στοιχείων (δανείων, πιστωτικών, καρτών, καταθέσεων, φυσικών προσώπων) στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης Διαβίωσης). Για αυτό το θέμα έχει ήδη υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση αλλά η υλοποίηση είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

• Υποχρέωση των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΦΑ) στην υποβολή στοιχείων στη Γ.Γ.Π.Σ. (Προσδιορισμός Πραγματικής Δαπάνης Διαβίωσης).

• Κατάργηση των μέχρι σήμερα τεκμηρίων διαβίωσης, που θεσπίστηκαν λόγω αδυναμίας προσδιορισμού του πραγματικού κόστους διαβίωσης και οδήγησαν σε φορολογικές αυθαιρεσίες και καταστρατηγήσεις. Η αντικατάστασή τους, θα γίνει από τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης.

• On line σύνδεση των Ταμειακών Μηχανών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με τη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί.

• Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων ( e - invoicing ), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Αντίστοιχη on line σύνδεση με το Γ.Γ.Π.Σ. Μέτρο, που καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.

• Υποχρέωση των Συμβολαιογράφων (ως απαραίτητη προϋπόθεση που θα παράγει έννομο αποτέλεσμα), για on line ενημέρωση της Γ.Γ.Π.Σ. για τις συμβολαιογραφικές πράξεις που αφορούν αγοροπωλησίες ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές.

• Υποχρεωτική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ