Φοροελαφρύνσεις μετ’ εμποδίων

Φοροελαφρύνσεις μετ’ εμποδίων
Όποιος μιλούσε με τον Γ. Στουρνάρα στις αρχές του χρόνου και τον ρωτούσε για την έκτακτη εισφορά, εισέπραττε ένα αινιγματικό χαμόγελο, το οποίο μετά από την κατάληξη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα μετατράπηκε στην προτροπή "ας το αφήσουμε για το Φθινόπωρο όταν θα συζητήσουμε για τον Προϋπολογισμό του 2015".

Στην πραγματικότητα από τις εσωτερικές διαβουλεύσεις -ειδικά μετά τις Ευρωεκλογές- κατέστη προφανές ότι ναι μεν ο φορολογικός σχεδιασμός πρέπει να "βλέπει" σε ορίζοντα τετραετίας, δηλαδή τουλάχιστον έως το τέλος του Προγράμματος που συμπίπτει τυπικά με την ολοκλήρωση της θητείας αυτής της κυβέρνησης, αλλά στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την Τρόικα η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να προσέλθει με πολλά... καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, αλλά θα πρέπει να εστιάσει σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις. Η απόφαση ήταν μάλλον εύκολη, αφού ήταν εδώ και μήνες στο πίσω μέρος του μυαλού τόσο του Α. Σαμαρά όσο και του Γ. Στουρνάρα η σκέψη για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα.

Αν και η Αθήνα με την Τρόικα είχαν συμφωνήσει από το περσινό καλοκαίρι ότι η εισφορά στα εισοδήματα θα πρέπει να παραταθεί και μετά από το 2014 (ως αντιστάθμισμα σε μέτρα που "ακυρώθηκαν" όπως το νέο μισθολόγιο στους ένστολους), η συμφωνία αυτή δεν έλαβε ποτέ τη μορφή διάταξης νόμου. Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Φθινοπώρου η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι η συμφωνημένη παράταση δεν πρέπει να ισχύσει, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι φαινόταν πέρσι, με ανάλογες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. "Κλειδί" χαρακτηρίζεται η πιστή εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού και η επιβεβαίωση των πρόδρομων δεικτών που αποτυπώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις, φέρνοντας έτσι περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Ως εναλλακτική, υπάρχει η μείωση των συντελεστών (σήμερα κλιμακώνονται από 1% έως 4%) ή/και η αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 12.000 ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο και στο επιτελείο του Μαξίμου δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε στις Εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, όπου έγινε σαφής αναφορά στη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς ως μέτρο αξιόπιστο, που αποδίδει... βρέξει - χιονίσει περίπου 1 δισ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Για να ξεπεράσει τις ενστάσεις της Τρόικας η ελληνική πλευρά καλείται να κάνει διπλό "άλμα" ήτοι να ξεπεράσει το εμπόδιο της καταγεγραμμένης "τρύπας" των 911 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2015 και στη συνέχεια να παρουσιάσει αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές εξασφάλισης του 1 δισ. ευρώ, που θα χαθεί από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Στην ίδια διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει την μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση (η περίοδος εφαρμογής του συντελεστή 13% κλείνει στο τέλος του έτους), όπως επίσης τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με ατράνταχτο επιχείρημα την "τρύπα" των σχεδόν 400 εκατ. ευρώ που προκάλεσε η εξίσωση στη φετινή περίοδο.

Από εκεί και πέρα, ο (μεσοπρόθεσμος) σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακή μείωση στο 15% από 26% του συντελεστή για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης στο 33% από 42% του ανώτατου συντελεστή για μισθωτούς- συνταξιούχους, καθώς και τη σταδιακή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, με φόντο την Κοινοτική Οδηγία που ορίζει ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% έως τις 31/12/2015. Ως μέτρα που μπορούν να δώσουν άμεσα ανάσες ρευστότητας χαρακτηρίζονται, επίσης, από την ελληνική πλευρά η βελτίωση των ρυθμίσεων οφειλών, κυρίως ως προς το επιτόκιο και τον αριθμό των δόσεων, η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο έως 25.000 ευρώ, η κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά Ι.Χ.

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με αποκαλύψεις και σούπερ προσφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ