Στο ΦΕΚ το ειδικό επταετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ύψους 63 εκατ. ευρώ

Στο ΦΕΚ το ειδικό επταετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ύψους 63 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το ειδικό επταετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών, ύψους 63 εκατ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 956/02.03.2022) η Κοινή Υπουργική Απόφαση Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την κατάρτιση ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών σε υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει του οποίου οι ρητινοκαλλιεργητές της Βόρειας Εύβοιας (Δήμοι Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας) και της Δυτικής Αττικής (Δήμος Μεγαρέων) θα απασχοληθούν για επτά χρόνια στις οικείες δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του ΟΑΕΔ.

Ο αρμοδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρηστος Τριαντόπουλος, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι η κυβέρνηση, τηρώντας τις δεσμεύσεις της που έθεσε αμέσως μετά την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού και ενεργώντας εντατικά και συντονισμένα, θέτει σε εφαρμογή ένα διευρυμένο πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών. Ένα πλέγμα το οποίο, αφενός συνδέει τη στήριξη με την παραγωγή και την ανάπτυξη αφετέρου έχει έναν μακρύ ορίζοντα που αγγίζει τη δεκαπενταετία, δημιουργώντας βιώσιμες συνθήκες για να παραμείνουν οι ρητινοκαλλιεργητές στον τόπο τους και να εξελιχθούν σε αυτόν.

«Ένα σημαντικό, λοιπόν, συστατικό αυτού του πλέγματος στήριξης είναι το επταετές πρόγραμμα απασχόλησης των ρητινοκαλλιεργητών μέσω του ΟΑΕΔ, του οποίου η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022, σε συνέχεια της προβλεπόμενης διαδικασίας των εμπλεκόμενων υπουργείων, αλλά και σε συνεργασία με τα αρμόδια δασαρχεία και τους ενδιαφερόμενους δασικούς συνεταιρισμούς», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την προηγούμενη περίοδο υλοποιήθηκαν και όλα τα άλλα συστατικά του διευρυμένου πλέγματος στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών, τα οποία είναι:

• Η συμμετοχή των ρητινοκαλλιεργητών και δη των δασικών συνεταιρισμών στα αρχικά έργα για τον καθαρισμό από τα καμένα δένδρα των περιοχών εκατέρωθεν του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου, για τα οποία οι δασικοί συνεταιρισμοί έλαβαν έκτακτη χρηματοδότηση, τόσο από το Πράσινο Ταμείο όσο και από ιδιώτες, συνολικού ύψους 0,7 εκατ. ευρώ.

• Η κατά προτεραιότητα συμμετοχή των ρητινοκαλλιεργητών και δη των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή, τα οποία ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

• Η επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση για τους ρητινοκαλλιεργητές των περιοχών της Β. Εύβοιας (και των Γερανείων) για το 2021 ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της οικονομικής ενίσχυσης των 2,3 εκατ. ευρώ για το 2020.

Προχωρά, λοιπόν, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης και το επταετές πρόγραμμα απασχόλησης των ρητινοκαλλιεργητών, ύψους 63 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά 590 ωφελούμενους, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσαν τα δασαρχεία και οι δασικοί συνεταιρισμοί. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα επιχορηγήσει την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών-μελών των συνεταιρισμών στις τοπικές δασικές υπηρεσίες των πυρόπληκτων περιοχών, με αντικείμενο την εργασία αυτών στη βιώσιμη ανάπτυξη και αποκατάσταση του δάσους, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών. Η διάρκεια του προγράμματος, όπως έχει σημειωθεί από την πρώτη στιγμή, ορίζεται σε επτά έτη και η διάρθρωσή του θα εδράζεται σε έξι κύκλους την περίοδο 2022-2024, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα συμμετέχουν σε έργα και εργασίες στο δάσος την επόμενη περίοδο (δύο με τρία έτη).

Με αφορμή τη δημοσίευση της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογράμμισε: «Σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, και τον διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, αλλά και με όλους τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τα δασαρχεία και τους δασικούς συνεταιρισμούς των πυρόπληκτων περιοχών, προχώρησε η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το επταετές πρόγραμμα απασχόλησης των ρητινοκαλλιεργητών, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, που έχει καταστεί σε όλους γνωστός από την πρώτη στιγμή.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ για 590 ωφελούμενους συμπολίτες μας, που θα ξεκινήσει σε κύκλους -ώστε να καλύψει όλους τους ενδιαφερόμενους- και θα διαρκέσει από το 2022 έως το 2031.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απέχει από αυτό που, κάποια στιγμή, είχε αντιπροτείνει η αντιπολίτευση και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ρητινοκαλλιεργητών.

Έτσι, οι ρητινοκαλλιεργητές της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και των άλλων περιοχών, θα έχουν εξασφαλισμένη απασχόληση για επτά χρόνια, με καθαρές αποδοχές λίγο πάνω από τα 800 ευρώ -όπως, άλλωστε, είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση όταν ανακοίνωσε το στοχευμένο πακέτο στήριξης του κλάδου το περασμένο φθινόπωρο- και θα εργαστούν για την αναγέννηση του δάσους.

Μάλιστα, λόγω της διάρθρωσης του προγράμματος σε κύκλους, θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ρητινοκαλλιεργητές και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τους, στο πλαίσιο των έργων που έχουν αναλάβει ή θα αναλάβουν οι δασικοί τους συνεταιρισμοί την επόμενη περίοδο.

Με γνώμονα οι ρητινοκαλλιεργητές να ενισχυθούν και να μείνουν στον τόπο τους, η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του διευρυμένου πλέγματος στήριξης, όπως έχει παρουσιάσει από την πρώτη στιγμή.

Και αυτό το πλέγμα μέτρων το ενδυναμώνει, όπως θα κάνει την επόμενη περίοδο με τη λελογισμένη και στοχευμένη ενίσχυση δασικών συνεταιρισμών μέσα από πόρους του Πράσινου Ταμείου, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν μία σειρά από ουσιαστικές ανάγκες που έχουν προκύψει».

Επίσης, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η αρχική, ενδεικτική, κατανομή των 63 εκατ. ευρώ του προγράμματος για την περίοδο 2022-2031 γίνεται ως εξής: 2,4 εκατ. ευρώ το 2022, 5,7 εκατ. ευρώ το 2023, 6,8 εκατ. ευρώ το 2024, 9 εκατ. ευρώ το 2025, 9 εκατ. ευρώ το 2026, 9 εκατ. ευρώ το 2027, 9 εκατ. ευρώ το 2028, 6,1 εκατ. ευρώ το 2029, 3,5 εκατ. ευρώ το 2030 και 2,4 εκατ. ευρώ το 2031.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ακολουθήσει η υποβολή αιτήματος και η ένταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πρόγραμμα, η δημοσίευση δημόσιας πρόσκλησης και η υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων.

Τέλος, το διευρυμένο πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών, μετά το επταετές πρόγραμμα απασχόλησης, θα ολοκληρωθεί με μία στοχευμένη δράση του προγράμματος Leader, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, για τη χρηματοδοτική στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών, ώστε να εξελίξουν την παραγωγική και επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ