Επίδομα μητρότητας από τον ΕΦΚΑ και σε ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ

Επίδομα μητρότητας από τον ΕΦΚΑ και σε ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ

Η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη

Τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ακόμη και σε ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού, προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγησή του είναι:

α) Η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού.

β) Η αιτούσα να μη δικαιούται επίδομα μητρότητας από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που η ασφαλισμένη πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, δικαιούται την καταβολή του επιδόματος, ανεξάρτητα από το αν είχε κάνει διακοπή επαγγέλματος πριν από την ημερομηνία του τοκετού.

Μάλιστα, η απόφαση μπορεί να έχει εφαρμογή και για τις εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οι οποίες έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους, μετά την ισχύ των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 4529/2018 (από 01/03/2018). Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, οι μη μισθωτοί που διακόπτουν την άσκηση του επαγγέλματός τους, βάσει του οποίου υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ, δικαιούνται παροχές κλάδου υγείας, μέχρι ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον βέβαια δεν έχουν οφειλές ή τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την απόφαση του υφυπουργού Εργασίας επιλύεται ένα θέμα που εκκρεμούσε από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο ΕΦΚΑ είχε ζητήσει διευκρινίσεις από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τη χορηγήση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες του πρώην ΟΑΕΕ.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Ήταν μία από τις πολλές εκκρεμότητες που μας κληρονόμησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Για άλλη μία φορά επιδείξαμε έμπρακτα κοινωνική ευαισθησία, δίνοντας άμεσα λύση στο πρόβλημα, καθώς προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ