Στο 25% το φετινό "κούρεμα" για τους μισθούς του δημοσίου

Στο 25% το φετινό "κούρεμα" για τους μισθούς του δημοσίου
Μικρή βελτίωση που αφορά στις περικοπές αποδοχών των υψηλόμισθων του δημοσίου -κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών- ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως είπε κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, η μέγιστη περικοπή μισθού δεν θα μπορεί να υπερβεί -σε ποσοστιαία βάση- το 25%.

Το αρχικό σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι το κούρεμα θα μπορούσε να φτάσει και στο 30%. Έτσι, οι έχοντες σήμερα τα υψηλότερα εισοδήματα στο δημόσιο θα γλιτώσουν μερικά ευρώ για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Αναφερόμενος στο άρθρο 37, δηλαδή τη διάταξη που καταργεί στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αφήνοντας ως μοναδική ασπίδα προστασίας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι :

  • η δυνατότητα να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, είναι μέτρο το οποίο θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει και η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές της (δηλαδή μέχρι το 2014 και βλέπουμε)
  • το ίδιο θα γίνει και με την δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει και στους διαφωνούντες εργαζόμενους τα όσα προβλεπει μια επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφεται από τα τρία πεμπτα των εργαζομένων σε μια επιχείρηση.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι τα χρήματα που θα εισπράξει στο μέλλον το δημόσιο από την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα εγγράφονται σε ειδικό λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού και θα διατίθενται για την ενίσχυση όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τα αλλεπάλληλα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ