Ισπανία: Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κάνει καλό στην υγεία των εργαζομένων

Ισπανία: Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κάνει καλό στην υγεία των εργαζομένων


Τι έδειξε πιλοτικό πρόγραμμα στην Βαλένθια το οποίο επηρέασε 360.000 εργαζόμενους

 

Οι τετραήμερες εβδομάδες εργασίας βελτίωσαν την υγεία των Ισπανών εργαζομένων, μειώνοντας το άγχος, περιορίζοντας παράλληλα τις εκπομπές καυσίμων ενώ ωφελούν και τα τα παιδιά, σύμφωνα με πιλοτικό πρόγραμμα την Τρίτη.

Η παράκτια πόλη της Βαλένθια -η τρίτη μεγαλύτερη της Ισπανίας με περισσότερους από 800.000 κατοίκους- προγραμμάτισε τις τοπικές αργίες να πέσουν τέσσερις συνεχόμενες Δευτέρες μεταξύ 10 Απριλίου και 7 Μαΐου φέτος. Το έργο επηρέασε 360.000 εργαζόμενους.

Πολλοί συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τα μεγάλα Σαββατοκύριακα για να αναπτύξουν πιο υγιεινές συνήθειες όπως η άθληση, η ανάπαυση και η κατανάλωση σπιτικού φαγητού, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών υγείας και κοινωνικών επιστημών που αξιολόγησε το πρόγραμμα.

Τα δεδομένα έδειξαν βελτίωση στην αυτο-αντίληψη της κατάστασης της υγείας, χαμηλότερα επίπεδα στρες και καλύτερα συναισθήματα σχετικά με την κούραση, την ευτυχία, τη διάθεση και την προσωπική ικανοποίηση, πρόσθεσε.

Η μείωση στη χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων οδήγησε σε καλύτερη ποιότητα του αέρα τις τέσσερις Δευτέρες κατά την περίοδο του προγράμματος, καθώς εκπέμπονταν λιγότερο διοξείδιο του αζώτου, σύμφωνα με τις ημερήσιες μετρήσεις εκπομπών της πόλης.

Ωστόσο, οι καπνιστές και οι πότες αύξησαν τη συνολική τους χρήση καπνού και αλκοόλ.

Ένα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν πιο πιθανό να διαβάσει, να μελετήσει, να παρακολουθήσει ταινίες και να ασχοληθεί με χόμπι όπως η φωτογραφία, η μουσική ή η ζωγραφική, ανέφερε η επιτροπή αλλά δεν διευκρίνισε το ποσοστό.

Τα παιδιά επωφελήθηκαν περισσότερο, χάρη στη βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που απολαμβάνουν οι γονείς τους, διαπίστωσε η επιτροπή.

Ενώ οι τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού εξυπηρετούσαν περισσότερους πελάτες κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων Σαββατοκύριακων, οι έμποροι λιανικής ανέφεραν μείωση στις πωλήσεις και οι ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορεί να είχαν παραταθεί υπερβολικά καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έπαιρναν άδεια, αναφέρει η έκθεση.

Το έργο σχεδιάστηκε από τον αριστερό συνασπισμό Compromis των προοδευτικών, πράσινων και περιφερειακών κομμάτων, που κυβερνούσε την πόλη εκείνη την εποχή.

Πέρυσι, η ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα παρόμοιο διετές έργο που επικεντρώθηκε σε μικρές και μεσαίες βιομηχανικές εταιρείες σε εθνικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ