Επιστρεπτέα Νο2: Έτσι θα μοιραστούν 1,4 δισ. ευρώ σε πάνω από 100.000 δικαιούχους

Όποιος μπήκε... ξαναμπαίνει, στους δικαιούχους και οι ατομικές επιχειρήσεις, βαρόμετρο η πορεία των εσόδων μέχρι και το τέλος Μαίου

Επιστρεπτέα Νο2: Έτσι θα μοιραστούν 1,4 δισ. ευρώ σε πάνω από 100.000 δικαιούχους

Σχεδόν τριπλάσια ποσότητα χρήματος σε σχέση με τον πρώτο "γύρο" θέλει να διοχετεύσει το υπουργείο Οικονομικών με τον 2ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Από τα περίπου 580 εκατ. ευρώ του πρώτου γύρου θα φτάσουμε στα 1,4 δισ. ευρώ. Όσο για τον αριθμό των επιχειρήσεων, αναμένεται να φτάσει ακόμη και στις 100.000. Αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις

Τα βασικά χαρακτηριστικά του δανεισμού στον 2ο γύρο δεν αναμένεται να τροποποιηθούν. Το ποσό θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο. Θα υπάρχει περίοδος αναστολής μέχρι το τέλος του 2021 (περίοδος χάριτος) και δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις έως το 2024. Το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας και το ποσό θα είναι ακατάσχετο. Ως προς τα χαρακτηριστικά του δεύτερου γύρου θα ισχύσουν τα εξής:

  1. Θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σχήμα στήριξης και οι ατομικές επιχειρήσεις κάτι που σημαίνει ότι πλέον θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όλοι, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Ακόμη και «ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό που όμως χρήζουν στήριξης» όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.
  2. Για την εκπλήρωση του κριτηρίου μείωσης του τζίρου θα λαμβάνεται σίγουρα υπόψη ο κύκλος εργασιών των μηνών Μαρτίου και Απριλίου (συγκριτικά με τον μέσο κύκλο εργασιών για την προηγούμενη τριετία για το ίδιο διάστημα) ενώ μένει να αποφασιστεί αν θα συμπεριληφθεί και ο Μάιος. Στοιχεία διαθέσιμα του μηνός Μαίου. Πλέον, δεν χρειάζεται να αναμένεται η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ καθώς όσοι θέλουν να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή οφείλουν να απομονώνουν την πορεία των εσόδων ανά μήνα (και όχι ανά τρίμηνο όπως επιβάλλει η δήλωση ΦΠΑ) και να την δηλώνουν στην σχετική πλατφόρμα
  3. Θα μπορούν να ενταχθούν στον δεύτερο γύρο και οι εταιρείες που εντάχθηκαν στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, από το ποσό που θα προκύπτει με τον μαθηματικό τύπο του δεύτερου γύρου, θα αφαιρείται το ποσό που έχει ήδη αποδοθεί από τον πρώτο γύρο.
  4. Δεν θα υπάρχουν ελάχιστα ποσά όπως συνέβη στον πρώτο γύρο. Δηλαδή, δεν θα είναι διασφαλισμένο ότι μια επιχείρηση χωρίς προσωπικό θα παίρνει 2000 ευρώ, μια επιχείρηση με έως 5 άτομα προσωπικό 4000 ευρώ κ.ο.κ.
  5. Όσοι δεν έθεσαν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής, θα επιβραβεύονται με μεγαλύτερα ποσά δανεισμού.
  6. Θα υπάρξει ρήτρα μη απόλυσης προσωπικού για μια ακόμη φορά ώστε όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα να μην μπορούν να απολύσουν πιθανότατα για μια περίοδο 8-9 μηνών.