Πώς μια ελληνική εταιρεία γεμίζει μπαταρίες και κατακτά ξένες αγορές

Η Sunlight ενισχύει την παραγωγή, μειώνει τα κόστη και συνεχίζει τις επενδύσεις

Πώς μια ελληνική εταιρεία γεμίζει μπαταρίες και κατακτά ξένες αγορές

 

Eξαγώγιμη βιομηχανική παραγωγή, σε μια οικονομία που συντηρείται από τον τριτογενή τομέα, διαθέτουν λίγοι. Στο μικρό σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας εντάσσεται η Systems Sunlight, μια εταιρεία που παράγει συσσωρευτές ενέργειας για την αμυντική βιομηχανία, βιομηχανικές μπαταρίες, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για δεκάδες εφαρμογές. 

Η Sunlight συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων «παικτών» διεθνώς σε μπαταρίες βιομηχανικής χρήσης παγκοσμίως, υπ' αριθμόν 2 σε μπαταρίες αμυντικής χρήσης προηγμένης τεχνολογίας παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος διανομέας των καταναλωτικών μπαταριών TOSHIBΑ στον κόσμο.

Με έδρα στη βόρεια Ελλάδα, στην Ξάνθη, η μονάδα της Sunlight εξάγει περίπου το 98% της παραγωγής της σε περισσότερες από 100 χώρες και αναπτύσσεται σταθερά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η ύπαρξη της Systems Sunlight οφείλεται στο όραμα του Πάνου Γερμανού. Η πρώτη επιχείρησή του ήταν ένα μικρό κατάστημα στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, που αποτελούσε το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης μπαταριών. Το διαφημιστικό σλόγκαν που χρησιμοποιούσε τότε, τη δεκαετία του ’80, ήταν πως διέθετε μπαταρίες «από ένα ρολόι μέχρι ένα ελικόπτερο».

Η ιστορία της βιομηχανικής μονάδας της Systems Sunlight ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο Πάνος Γερμανός εξαγόρασε έναντι 300 εκατομμυρίων δραχμών τα πάγια του συγκροτήματος της Sunlight στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης. Η εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είχε περάσει στον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, και ο επιχειρηματίας την επανέφερε στη ζωή. Ξεκίνησε με 28 εργαζομένους και σήμερα ο όμιλος της Sunlight απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε δραστική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών ανακοίνωσε για το 201. Εξάγοντας το 90% των προϊόντων της από το εργοστάσιο στο Νέο Ολβιο Ξάνθης κατάφερε, μέσα από την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος για την αύξηση της δυναμικότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση στις ξένες αγορές.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2017 ανήλθε σε 194,5 εκατ. ευρώ, έναντι 153,9 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας αύξηση 26%, κυρίως λόγω της μεγέθυνσης των μεριδίων αγοράς και του όγκου πωλήσεων στις μπαταρίες βιομηχανικών εφαρμογών αλλά και δευτερευόντως της αύξησης στην τιμή του μολύβδου.

Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 28% ως απόρροια της βελτίωσης στη μεικτή κερδοφορία, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση και την αναλογικά μικρότερη αύξηση των εξόδων διάθεσης και διοίκησης. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 11,3% έναντι 11,2% το 2016.
Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική εταιρεία Sunlight Recycling, στον δεύτερο χρόνο πλήρους λειτουργίας της η μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή εξασφαλίζει άνω του 50% των αναγκών σε μόλυβδο του εργοστασίου παραγωγής μπαταριών

Η Sunlight Recycling πέτυχε να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα, κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο, και εξορθολογίζοντας το μείγμα πρώτων υλών της βελτίωσε τους παραγωγικούς της δείκτες και κατ' επέκταση τη λειτουργική της κερδοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ