Ποιες εταιρείες έρχονται …κοντά λόγω κρίσης και capital controls

Ποιες εταιρείες έρχονται …κοντά λόγω κρίσης και capital controls
Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η βιομηχανία ΒΙΣ, μια από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρείες συσκευασίας, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Βόλο.

Σύμφωνα με την οικογένεια Φιλίππου η λειτουργία της μονάδας χαρτοποιίας (Χ/Π) της ΒΙΣ στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, κρίθηκε ασύμφορη, για τον λόγο αυτό το παραγόμενο χαρτί από την Χ/Π θα αντικατασταθεί από αγοραζόμενο, το οποίο είναι κατά πολύ φθηνότερο όπως υποστηρίζεται εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το συγκεκριμένο λουκέτο δεν έρχεται απλά να επιβεβαιώσει το μείζον πρόβλημα της αποβιομηχάνισης της χώρας (με βαρύτατες συνέπειες και στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού) αλλά ταυτόχρονα και να αναδείξει την κόπωση μέρους του παραγωγικού ιστού αυτής να γίνει ανταγωνιστικό, να επενδύσει και να βρει πελάτες.

Η περίπτωση της ΒΙΣ δεν είναι η μοναδική, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί τον κανόνα. Ο εναπομείνας ελληνικός παραγωγικός ιστός, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ζεστές τις μηχανές του, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του κυρίως προς το εξωτερικό αλλά και σε ανερχόμενες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν παραγωγική δυναμικότητα, κάτι που υπάρχει εν αφθονία στην Ελλάδα της κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Παπουτσάνης, το 46% του τζίρου της οποίας προέρχεται από παραγωγές για λογαριασμών τρίτων, κυρίως πελατών του εξωτερικού, αλλά και βιομηχανικές πωλήσεις.


ΡΕΑ – GREEN COLA. Ακόμη όμως πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση μιας συνεταιριστικής βιομηχανίας της περιφέρειας. H ΕΑΣ Αργολίδας - ΡΕΑ (ΕΑΣΑ ΡΕΑ) διέθετε έξτρα capacity στο εργοστάσιο αναψυκτικών της που υπολειτουργούσε, ενώ η ΕΠΑΠ, γνωστή κυρίως με την Green Cola της, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη επιθυμούσε να ενισχύσει την παραγωγική της δυναμικότητα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της για την εσωτερική αγορά αλλά και για το εξωτερικό.

Αυτές ήταν οι παράμετροι μιας εξίσωσης που έφερε πιο κοντά την ΕΑΣΑ ΡΕΑ και την ΕΠΑΠ, και οδήγησε παραμονές Δεκαπενταύγουστου του 2014 τις διοικήσεις των δύο εταιρειών στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας, με βάση την οποία η ΕΑΣΑ - ΡΕΑ έγινε εμφιαλωτής της Green Cola. Η συμφωνία με αρχική διάρκεια έως το 2020, προβλέπει τη συνεργασία, που έχει ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, με σκοπό την από κοινού παραγωγή και ανάπτυξη νέων προϊόντων, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Αντιθέτως όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις, κατά βάσει μικρές και μεσαίες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, οι οποίες από το ξέσπασμα της κρίσης έχασαν την πελατεία τους λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, βρίσκονται σε αναζήτηση όχι κατ’ ανάγκη επενδυτή αλλά συνεργάτη από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν εν ζωή.

Επί της ουσίας αυτό που ψάχνουν είναι πελάτες από τη βιομηχανία, εγχώρια και διεθνή, και από αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να αναλάβουν για λογαριασμών των τελευταίων με βάση μακροχρόνια συμφωνία την παραγωγή προϊόντων των νέων συνεργατών τους.

Στα ατού τους το γεγονός ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν καλά καταρτισμένους μηχανικούς και στελέχη, καθώς και τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν παραγγελίες για διεθνείς ή εγχώριες επιχειρήσεις με ταχεία παράδοση. Και όχι μόνο αυτό. Το γεγονός ότι οι μισθοί λόγω των Μνημονίων έχουν μειωθεί σημαντικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να παραγάγουν για λογαριασμό τρίτων προϊόντα με χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι λίγα χρόνια νωρίτερα.

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ. Ενα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό σημείο το οποίο ενδιαφέρει όσες ξένες κυρίως επιχειρήσεις επιθυμούν να επεκταθούν εκτός από τα Βαλκάνια και προς Ανατολάς.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος για τον οποίο είχε βρεθεί στην Ελλάδα ο Daniel Dias, CEO του βραζιλιάνικου αγροβιομηχανικού κολοσσού Coonagro που τζιράρει ετησίως πάνω από 6 δισ. δολάρια, ο οποίος είχε συναντηθεί με εκπροσώπους 30 ελληνικών επιχειρήσεων. Αντικείμενο εκείνων των συναντήσεων, οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν ευοδωθεί, ήταν η διερεύνηση των ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ της Coonagro με το ελληνικό επιχειρείν, κατά το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

Επίσης οι Βραζιλιάνοι της Coonagro δεν είχαν αποκλείσει τότε το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν και Hub αγροτικών προϊόντων. Απώτερος στόχος των Βραζιλιάνων ήταν να αποκτήσουν εύκολη, γρήγορη και πιο οικονομική πρόσβαση στα βραζιλιάνικα προϊόντα σε αγορές της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων, της Αν. Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, μέσα από ένα μοντέλο συμπαραγωγής με ελληνικά εργοστάσια.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου το κομμάτι των υποδομών, λιμάνια, τρένα, αποθηκευτικοί χώροι, αποτελούσαν το κλειδί. Στο πλαίσιο αυτό είχαν πραγματοποιηθεί τότε συναντήσεις με εκπροσώπους από τον ΟΛΘ και τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης, αλλά και με αρκετές επιχειρήσεις κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Μπορεί οι Βραζιλιάνοι της Coonagro να ήρθαν, να είδαν και να απήλθαν χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο από την πλευρά του μέσα από την πλατφόρμα ProGreece, ένα διαδραστικό κοινωνικό δίκτυο μεταξύ γερμανικών και ελληνικών εταιρειών, επιχειρεί και αυτό με τη σειρά του την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες διαθέτουν πλεονάζουσα παραγωγή ή επιθυμούν την επέκταση του κύκλου εργασιών τους, και γερμανικών επιχειρήσεων, που αποζητούν την εκμετάλλευση αυτών.

Πρόκειται για μια προσπάθεια συλλογικής προβολής της ελληνικής κοινότητας στη γερμανική βιομηχανία, βοηθώντας σημαντικά στον τομέα των ελληνικών εξαγωγών.

Ξένες επενδύσεις με ωφέλειες και για τους αγρότες

Εκτός από τη συνεργασία σε επίπεδο συμπαραγωγής, αρκετοί ξένοι επενδυτές αλλά και επιχειρήσεις «βλέπουν» ως μια καλή ευκαιρία να επενδύσουν στο κομμάτι της βιομηχανίας και κυρίως της βιομηχανίας τροφίμων, αποκτώντας πλειοψηφικό πακέτο. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της σερραϊκής κονσερβοποιίας ΣΕΡΚΟ το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της οποίας πέρασε πριν από λίγους μήνες στον έλεγχο της Pisando Holdings Ltd, με έδρα την Κύπρο, εταιρεία του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Alinian Capital Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Pisando εξαγόρασε το 80% της ΣΕΡΚΟ και σκοπεύει να επενδύσει τη διετία 2015-2016 περί τα 4 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη της σερραϊκής κονσερβοποιίας, ενώ της εξασφάλισε κεφάλαια κίνησης για να μπορέσει να κινηθεί εξαγωγικά σε αγορές, στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότιο Αφρική και την Ευρώπη.

Η SERCO φέτος θα επεξεργαστεί περί τις 10.000 τόνους τομάτας, προϊόν που θα κατευθυνθεί στην αγορά του catering. Με την εταιρεία να έχει τη δυνατότητα υποστήριξης των παραγωγών, εκτιμάται ότι στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο η παραγωγή στο χωράφι, μπορεί ως και να πενταπλασιαστεί στον νομό Σερρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ