Επιστρέφει πίσω στο Δημόσιο το 30% του "Ελ.Βενιζέλος"

Επιστρέφει πίσω στο Δημόσιο το 30% του "Ελ.Βενιζέλος"
Η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα αποδόμησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) επιστρέφοντας στο Δημόσιο το ποσοστό του 30% του «Ελ.Βενιζέλος», που είχε μεταβιβαστεί από την Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011.

Πληροφορίες του Βήματος θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να εκκινεί τις διαδικασίες ανάκτησης του συγκεκριμένου ποσοστού, με στόχο να επιστρέψει στην προ του 2011 κατάσταση, όταν το κράτος διατηρούσε το 55% της παραχωρησιούχου εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών».

Επιπλέον, το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και το δικαίωμα επέκτασης της υφιστάμενης παραχώρησης κατά 20 επιπλέον έτη (μέχρι το 2046), προνόμιο που επίσης εκτιμάται ότι θα ανακληθεί.

Σημειωτέον ότι ακρογωνιαίος λίθος του Μνημονίου αποτελεί η δέσμευση ότι οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν μπορεί να επιστραφεί πίσω στο Δημόσιο.

Από την ίδρυση του Ταμείου μέχρι σήμερα υπήρξαν μόνο δύο περιπτώσεις ανάκτησης ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Η πρώτη ήταν το ποσοστό του κράτους στην ΕΥΔΑΠ, που επεστράφη στο Δημόσιο έπειτα από την ακύρωση της σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η δεύτερη αφορούσε επιλεγμένα ακίνητα του Παράκτιου Μετώπου της Αττικής, τα οποία σκανδαλωδώς μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ αντί της εταιρίας ειδικού σκοπού Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, ακυρώνοντας έτσι μία από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η διαδικασία ανάκτησης εκτιμάται ότι θα έχει έντονο νομικό ενδιαφέρον. Αφ’ ενός διότι θα πρέπει να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και να βρει νομική φόρμουλα για την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης μεταβίβασης του ποσοστού στου ΤΑΙΠΕΔ.

Και αφ’ ετέρου διότι η σύμβαση παραχώρησης του «Ελ.Βενιζέλος» ορίζει ότι για μεταβίβαση σημαντικού ποσοστού της εταιρίας του αεροδρομίου απαιτείται συμφωνία των μετόχων.