Tα deals που χάλασαν και οι "γάμοι" που σχόλασαν μέσα στο 2014

Tα deals που χάλασαν και οι "γάμοι" που σχόλασαν μέσα στο 2014
Πολλές σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες μπορεί να έγιναν μέσα στο 2014, υπήρξαν όμως "γάμοι" αλλά και deals που δεν προχώρησαν κυρίως λόγω ασυμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.


Πρόκειται για συμφωνίες στον κλαδο του εμπορίου και των media, όπου για αρκετές από αυτές είχαν υπογραφεί και σχετικές συμφωνίες, αλλά στην πορεία εμφανίστηκαν σημαντικά εμπόδια με αποτέλεσμα οι υπογραφές που έπασαν να παραμείνουν στα χαρτιά.

Το deal Mεβγάλ με Δέλτα

Σε οριστικό ναυάγιο φαίνεται να οδηγήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια το deal εξαγοράς της Μεβγάλ από την Δέλτα.
Η περίφημη συμφωνία που θα άλλαζε τον χάρτη στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, για μια ακόμη φορά μπαίνει στα συρτάρια, ενώ στο προσκήνιο εμφανίζεται νέος υποψήφιος επενδυτής για την Μεβγάλ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Μεβγάλ βρίσκεται σε συζητήσεις με το αμερικανοβρετανικό fund Bain Capitalto οποίο θέλει να επενδύσει στη βορειοελλαδική επιχείρηση, έχοντας διαγνώσει προοπτικές. Μάλιστα ακούγεται ότι έχουν ήδη γίνει επαφές και με πιστώτριες τράπεζες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.Σημειώνεται για την ιστορία του πράγματος, μετά τη διάλυση του προηγούμενο «αρραβώνα», ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2014 η υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ της ΔΕΛΤΑ και της πλευράς Χατζηθεοδώρου – Παπαδάκη, για την απόκτηση μετοχικού μεριδίου 43%. Με το ποσοστό που ήδη ελέγχει η ΔΕΛΤΑ και εφ' όσον ολοκληρωνόταν η συμφωνία,θα έφτανε να κατέχει το 57,8% της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας.

Το deal ΔΟΛ –Μπόμπολα

Από… σαράντα κύματα πέρασε το deal μεταξύ ΔΟΛ και Πήγασου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη χρονιά που πέρασε, αν και οι συζητήσεις είχαν φτάσει σε τελικό σημείο, το deal χάλασε. Και αυτό γιατί και από τις δύο πλευρές, από την πλευρά Μπόμπολα δηλαδή και από την πλευρά Ψυχάρη, μπήκαν στο τραπέζι διάφορα θέματα τα οποία οδήγησαν τη συμφωνία σε ναυάγιο.
Το κυριότερο πρόβλημα που εμφανίστηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών φέρεται να ήταν η μετοχική σύνθεση του νέου σχήματος που θα προέκυπτε, ποια δηλαδή πλευρά θα κατείχε ι το 51% των μετοχών και κατά συνέπεια το πάνω χέρι.
Επίσης στα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι ήταν οι οικονομίες κλίμακος που μπορούν να δημιουργηθούν στα δύο πρακτορεία Τύπου αλλά και ποια από τα έντυπα που σήμερα εκδίδουν οι δύο οργανισμοί θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν και μετά τη συγχώνευση.


Μαρινόπουλος- Σούπερμάρκετ Λάρισα
Eνα deal και στον κλάδο του λιανεμπορίου «ναυάγησε». Η εξαγορά της αλυσίδας σούπερμάρκετ Λάρισα από την Μαρινόπουλος, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά.
Ο λόγος, η υπαναχώρηση των μετόχων των «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα» ως προς τους όρους του υπογεγραμμένου προσυμφώνου ανάμεσα στους μετόχους των δύο εταιρειών.
Η υπαναχώρηση των μετόχων της «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα», σύμφωνα με τη Μαρινόπουλος, αφορούσε ουσιωδέστατους και θεμελιώδεις όρους του προσυμφώνου.
Η Μαρινόπουλος είχε ανακοινώσει την εξαγορά της «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα» στις 9 Μαΐου. Οι δύο εταιρείες είχαν προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου και, εφόσον προχωρούσε το deal, το δίκτυο της Μαρινόπουλος θα ενισχυόταν με τα 42 καταστήματα των σούπερ μάρκετ Λάρισα.


Ο επενδυτής που δεν ήρθε ...

Τελικά ο στραητγικός επενδυτής δεν ήρθε ποτέ στην Ελληνική Υφαντουργία. Αν και κάτι τέτοιο είχε ανακοινωθεί μέσα στο 2014, εντούτοιςφαίνεται ότι δεν υπήρξε συμφωνία.
Η Ελληνική Υφαντουργία η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, δίνει τώρα μάχη με τις τράπεζες προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ