Οι Έλληνες εφοπλιστές στην αντεπίθεση: τα ρεκόρ του 2014 και τα σχέδια για το 2015

Οι Έλληνες εφοπλιστές στην αντεπίθεση: τα ρεκόρ του 2014 και τα σχέδια για το 2015
Ως έτος της Ελληνικής Ναυτιλίας θα πρέπει να χαρακτηριστεί το 2014. Σε κρίσιμες οικονομικά εποχές η γαλανόλευκη ναυτιλιακή βιομηχανία, βάζει τη δική της ξεχωριστή σφραγίδα, μέσα σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Αρχικά στην περίοδο της κρίσης η Ελληνική Ναυτιλία και τα ναυτιλιακά κεφάλαια στήριξαν την ελληνικότητα του τραπεζικού συστήματος και συνέδραμαν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Η Ναυτιλία άντεξε τους οικονομικούς κλυδωνισμούς και συνέχισε να πρωταγωνιστεί με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, διατηρώντας την πρωτοπορία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ελέγχοντας το 16% του παγκόσμιου στόλου και πάνω από το 40% του ευρωπαϊκού.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, προέκυψε ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα άγγιξε τα 7,45 δισ. ευρώ, έναντι 5,82 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 28% .

Η ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ. Σε σχέση με πέρυσι, το ελληνικό νηολόγιο της ποντοπόρου ναυτιλίας καταγράφει καθαρή άνοδο σε χωρητικότητα ενός εκατομμυρίου τόνων. Η πλειονότητα των νέων εγγραφών αφορά σε πλοία υψηλής αξίας και μικρής ηλικίας, καθώς καταγράφονται αρκετά νεότευκτα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και δεξαμενόπλοια τύπου VLCC, μεταφορικής ικανότητας άνω των 300.000 τόνων αργού πετρελαίου. Θετική είναι και η εικόνα από τον αριθμό των εγκατεστημένων γραφείων αλλοδαπών και ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς κατά το φετινό εννεάμηνο, το μητρώο είχε 1.335 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις.

Κατά το 2014 οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες ανέλαβαν τη διαχείριση 578 πλοίων, με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται σε 3.900 πλοία από 3.770 πλοία κατά το εννεάμηνο του 2013.

Ο ΦΟΡΟΣ. Η Ναυτιλιακή Κοινότητα, συγχρόνως, συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, μέσα από τον διπλασιασμό του φόρου τον οποίο θα πληρώσουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τίθεται ένας συγκεκριμένος οικονομικός στόχος για το πόσο θα συνεισφέρει η Ναυτιλιακή Κοινότητα: 420 εκατομμύρια θα έλθουν ως επιπλέον φόρος στα δημόσια ταμεία. Αυτό έγινε ήδη για το 2014 βάσει οικειοθελούς αλλά δεσμευτικής συνεισφοράς και θα καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις, έως και 2017. Μάλιστα, το 2017 θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017, ακριβώς για να συνυπολογιστεί στα έσοδα του 2016. «Επιτυγχάνεται ο αρχικός στόχος, που ήταν η συνεισφορά ενός ονομαστικού ποσού τετρακοσίων είκοσι εκατομμυρίων, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη διάταξη, έτσι όπως ισχύει σήμερα. Μέσα από τη διαδικασία της οικειοθελούς συνεισφοράς σήμερα το 92% των κόρων ολικής χωρητικότητας πλοίων που διαχειρίζονται στην Ελλάδα, είτε φέρουν ελληνική είτε ξένη σημαία, συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία» υπογραμμίζουν ναυτιλιακοί κύκλοι: «Παράλληλα, διαφυλάχθηκε ένα καθεστώς, που πρώτη η Ελλάδα έφτιαξε για τη φορολόγηση των πλοίων βάσει των κόρων ολικής χωρητικότητας και που οδήγησε στην άνθιση και στην αναγέννησή του εμπορικού μας στόλου μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

Στην εικόνα της ναυτιλίας προστίθεται και η ανοδική πορεία του λιμανιού του Πειραιά, μετά και τις νέες επενδύσεις της COSCO, ύψους 230.000.000 ευρώ που θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες του. Το 2015 θα μπορούν να διακινούνται από τον Πειραιά 4,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια προσφέροντας στην ελληνική οικονομία έσοδα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσουν σε προστιθέμενη αξία της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ, ενώ θα δημιουργήσει περίπου 9.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αυξήσεις σε κρουαζιέρα και yachting

Από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από την Τράπεζα Ελλάδος για την κρουαζιέρα για το πρώτο εξάμηνο οι επισκέπτες της αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2013. «Μάλιστα, αυτή η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν είχαμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη γειτονιά μας που δημιουργούν ανασφάλεια στις εταιρείες κρουαζιέρας» επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς.

Όμως αύξηση παρουσιάστηκε και στο Γιώτινγκ. Πιο συγκεκριμένα τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώθηκαν στον κλάδο των megayachts, των σκαφών δηλαδή που ξεπερνούν τα 30 μέτρα και συνήθως χαρακτηρίζονται για την πολυτέλεια τους, πλησιάζοντας το 35%. Επίσης αξιοσημείωτη η αύξηση στη χρήση των ιστιοπλοϊκών και των catamaran που ξεπερνά το 15%.

«Για το Υachting ήταν μια χρονιά αισιοδοξίας. Το 2015 δείχνει μία προοπτική αύξησης για την επόμενη χρονιά πολλαπλασιάζοντας τα θετικά νέα για την αγορά του θαλάσσιου τουρισμού» τονίζουν στελέχη της θαλάσσιας τουριστικής αγοράς.

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα στα περίπτερα με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ