Τα δικαιώματα του Champions League και ο "πόλεμος" για τον έλεγχο της Nova

Τα δικαιώματα του Champions League και ο "πόλεμος" για τον έλεγχο της Nova
Η απόκτηση από τον ΟΤΕ των δικαιωμάτων του Champions League προκάλεσε αίσθηση στην αγορά αλλά και ταυτόχρονα μεγαλύτερη πίεση προς τον μεγαλομέτοχο της Forthnet τους Άραβες της Forgendo. Και αυτό διότι πλέον αφαιρείται από το οπλοστάσιο της Nova ένα εργαλείο προσέλκυσης συνδρομητών όπως το Champions League. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι υπάρχουν στον αέρα δύο διαφορετικές προτάσεις η μια του ΟΤΕ για τη Nova και η άλλη των Vodafone-Wind για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Forthnet.


Είναι σαφές ότι οι Άραβες που έχουν επενδύσει περί τα 250 εκ Ευρώ αναζητούν το βέλτιστο τρόπο ώστε να ανακτήσουν τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το μεγαλύτερο ποσό τω κεφαλαίων που έχουν ήδη καταβάλλει. Και αυτή τη στιγμή η απώλεια των δικαιωμάτων του Champions League μπορεί να μεταβάλλει τα δεδομένα των γνωστών προσφορών αν και παραμένει ισχυρότατο κίνητρο τα δικαιώματα προβολής των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος.
Υπενθυμίζεται ότι οι Vodafone-Wind έχουν υποβάλλει προσφορά για ολόκληρη την Forthnet 200 εκ Ευρώ από τα οποία οι Άραβες της Forgendo λαμβάνουν περί τα 92 εκ Ευρώ και καταγράφουν ζημία με την αποχώρησή του της τάξεωςτων 160 εκ Ευρώ. Από την άλλη πλευρά ο ΟΤΕ με την πρόταση για εξαγορά της Nova δεν απεμπλέκει από την εταιρία τους Άραβες μετόχους. Ωστόσο ο ΟΤΕ στην ουσία αναλαμβάνει δανεισμό της τάξεως των 225 εκ Ευρώ και προσφέρει στην Forthnet ποσό της τάξεως των 30 έως 80 εκ Ευρώ. Αν υποτεθεί ότι το τίμημα για τη Nova έκλεινε στα 275 εκ Ευρώ τότε η Forthnet θα μείωνε το δανεισμό της στα 100 εκ Ευρώ και θα της έμεναν διαθέσιμα της τάξεως των 50 εκ Ευρώ για να μειώσει το δανεισμό της στα επίπεδα των 50 εκ Ευρώ γεγονός που θα την καθιστούσε μια απόλυτα υγιή χρηματοοικονομικά εταιρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Forthnet θα μπορούσε να συνεχίσει να διαθέτει από το δίκτυό της Nova και να πουλά συνδυαστικά πακέτα. Το ζήτημα όμως είναι ότι θα είχε δύο μετόχους των οποίων η εταιρία θα συνεργαζόταν με το βασικό τους ανταγωνιστή στο σκέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης. Κατά συνέπεια δεν θα είχε νόημα η παρουσία τους δεδομένου ότι και οι δύο εταιρίες κινητής έχουν εξασφαλισμένη παρουσία στην σταθερή τηλεφωνία. Από την άλλη πλευρά οι μέτοχοι όλοι θα είχαν συμμετοχή σε μια εταιρία με EBITDA της τάξεως των 50 εκ Ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι η αξία της με βάση τα διεθνή δεδομένα είναι περί τις 7 φορές το EBITDA θα ήταν 350 εκ Ευρώ. Έτσι η αξία συμμετοχής των Αράβων θα ήταν περί τα 160 εκ Ευρώ και των Wind-Vodafone περί τα 140 εκ Ευρώ. Αποτέλεσμα της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι οι εξελίξεις στην Forthnet να αποτελούν σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες. Ένα σταυρόλεξο που γίνεται δυσκολότερο δεδομένου ότι είναι άγνωστο αν ισχύουν οι προσφορές που έχουν κατατεθεί μετά και την απώλεια του Champiοns League από τη Nova.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ