Η Pfizer και τα «εξαφανισμένα» Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Η Pfizer και τα «εξαφανισμένα» Φάρμακα Υψηλού Κόστους
Περίεργα φαινόμενα εμφανίζονται την τελευταία περίοδο σε ότι αφορά στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους μέσω των φαρμακείων.

Παρά το γεγονός ότι οι συνταγές που εκδίδονται μέσω του ΕΟΠΥΥ αναγράφουν ότι μπορούν να εκτελεστούν είτε μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ είτε μέσω κρατικών νοσοκομείων είτε μέσω ιδιωτικών φαρμακείων σε πολλές περιπτώσεις τα φαρμακεία αδυνατούν να προμηθεύσουν τους ασθενείς με φάρμακα με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να απευθύνονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του φαρμάκου Enbrel το οποίο διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρία Pfizer και το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και νόσους του δέρματος. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι αδύνατο κάποιος να το προμηθευτεί από ιδιωτικό φαρμακείο. Και αυτό διότι όπως ισχυρίζονται οι φαρμακαποθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να το προμηθευτούν από την Pfizer.
Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά καθώς από τη μια πλευρά η νομοθεσία πλέον επιτρέπει τη διάθεση ΦΥΚ μέσω ιδιωτικών φαρμακείων προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία χρονίως πασχόντων και από την άλλη η νομοθετική ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται καθώς τα φαρμακεία δεν μπορούν να τα προμηθευτούν από την εταιρία που τα διαθέτει στην αγορά.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ