Μειώθηκαν τα έσοδα των εταιριών κινητής στο α΄εξάμηνο

Μειώθηκαν τα έσοδα των εταιριών κινητής στο α΄εξάμηνο
Σε 7,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες των Cosmote, Vodafone και Wind το πρώτο εξάμηνο του έτους – ρυθμός που είναι ο ηπιότερος των τελευταίων δύο ετών – με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που έχει δημοσιοποιήσει η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).


Σύμφωνα με την έρευνα, ο κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται σε βαθύτερη ύφεση από το σύνολο της οικονομίας, με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, υπερφορολόγηση και ανταγωνισμό να ρίχνουν τα έσοδα του.
Τα τέλη τερματισμού μειώθηκαν περαιτέρω από την 1/1/2014 αλλά η μείωση είναι μικρότερη από το προηγούμενο έτος.
Ο κλάδος συνεχίζει να επενδύει στην οικονομία με τις κεφαλαιουχικές του δαπάνες να ανέρχονται σε 70 εκ. ευρώ το τρίμηνο και να αυξάνονται κατά 20,6%.
Επίσης με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο αριθμός συνδρομητών λεπτών ομιλίας ανακάμπτει μέσα στην ύφεση, δείχνοντας τη σημαντικότητα της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας για τον πολίτη, αλλά τα έσοδα ανά συνδρομητή μειώνονται ταχύτατα λόγω του συνεχιζόμενου περιορισμού των τιμών.

Την ίδια στιγμή πάντως τα έσοδα ανά συνδρομητή μειώθηκαν σε επίπεδα κάτω των 10 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου. Η προσδοκία είναι φέτος η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες να παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό και στη συνέχεια το 2015 τα έσοδα να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

Αντίθετα με τα έσοδα του κλάδου, το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) παρουσιάζει περιορισμένη μείωση (2%) κάτι που αποδίδεται από τις εταιρείες στον αυστηρό έλεγχο κόστους. Παρόλα αυτά ο εν λόγω κλάδος φέτος εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αυξημένες επενδύσεις και αυτό δεν αφορά μόνον τη δημοπρασία για το ψηφιακό μέρισμα, αλλά και επενδύσεις που είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό και αφορούν το πέρασμα από την τρίτη στην τέταρτη γενιά κινητής τηλεφωνίας.
Οι συνδρομητές στο τέλος του α’ τριμήνου του 2014 έφτασαν τα 16.352 χιλ. άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος από την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος αλλά μειωμένος ελαφρά από το πρόσφατο υψηλό το Q3 2013.
Τα έσοδα ανά συνδρομητή μειώθηκαν σε επίπεδα κάτω των 10 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου.
Οι τιμές προ φόρων συνεχίζουν να μειώνονται με διψήφιο ρυθμό.