Με απόδοση κάτω του 4% επέστρεψε η Ελλάδα στα 10ετή ομόλογα

Πάνω από 180 επενδυτικά κεφάλαια εκδήλωσαν ενδιαφέρον – άνω των 11 δισ. ευρώ, η ζήτηση  – Προς το 3,9% η απόδοση

Με απόδοση κάτω του 4% επέστρεψε η Ελλάδα στα 10ετή ομόλογα

Την μεγάλη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων -πάνω από 180 στον αριθμό- αλλά και την πολύ μεγάλη ζήτηση η οποία φαίνεται να ξεπερνά τα 11 δισ. ευρ - κρατάει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους από την σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και αυτό είχε ως συνέπεια η απόδοση να υποχωρήσει ταχύτατα κάτω από 4% ενώ η αρχική τιμή διαμορφωνόταν στο 4,125%.

Η απόδοση, φαίνεται να κλείνει προς το 3,9% όταν πριν από 9 χρόνια (τον Μάρτιο του 2010), είχαμε δανειστεί με 6,25%. Το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα παραμένει αισθητά υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο, το θετικό στοιχείο είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης.

Ο ΟΔΔΗΧ προσανατολίζεται στο να αντλήσει 2 -2,5 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι σε συνδυασμό και με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, έχει ήδη καλυφθεί το 70% του φετινού στόχου, καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει στο πλάνο του να αντλήσει 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο –το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί και στα τελικά στοιχεία είναι η αυξημένη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων –εις βάρος των hedge funds- κάτι που δίνει και στοιχείο «ποιότητας» στη σημερινή έκδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ