ΣτΕ: Έκρινε νόμιμο αλλά με πολλές παρατηρήσεις το πολεοδομικό σχέδιο για Μάτι-Ραφήνα-Μαραθώνα

ΣτΕ: Έκρινε νόμιμο αλλά με πολλές παρατηρήσεις το πολεοδομικό σχέδιο για Μάτι-Ραφήνα-Μαραθώνα

Νόμιμο αλλά με 52 παρατηρήσεις έκρινε το ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την πυρόπληκτη περιοχή των Δήμων Νέας Μάκρης, Ραφήνας- Πικερμίου και Μαραθώνα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με το οποίο θα καθορίζονται οι ζώνες, η δόμηση και οι οριογραμμές στα ρέματα, στην περιοχή των δήμων Νέας Μάκρης, Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, τρεισήμισι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους.

Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε 52 ουσιαστικές παρατηρήσεις, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός αφορά στην οριοθέτηση 8 ρεμάτων, μερικά εκ των οποίων ξεκινούν από την Πεντέλη, όπως είναι τα ρέματα του Πευκώνα, Παππά, Ζούμπερι, Νέου Βουτζά, Αγίου Ανδρέα, Καλαβρύτων, ενώ τέσσερα από αυτά είναι στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα.

Στη γνωμοδότησή τους, οι Σύμβουλοι αναφέρουν ότι το 2018 κηρύχθηκε και επανακηρύχθηκε αναδασωτέα έκταση 5.808 στρεμμάτων στις περιοχές Νταού Πεντέλης - Λύρειο - Νέος Βουτζάς - Νέος Πόντος - Αγ. Βαρβάρα - Γεροτσακούλι - Σκουφέικα - Μάτι - Κόκκινο Λιμανάκι - Αμπελούπολη - Προβάλινθος των δήμων Πεντέλης), Ραφήνας - Πικερμίου Ραφήνας) και Μαραθώνος, ενώ εξαιρέθηκαν της κήρυξης 8.504 στρέμματα τα οποία δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.

«Στόχος του υπό εξέταση Ειδικού Πολεοδoμικού Σχεδίου που αφορά στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας Πικερμίου της περιφέρειας Αττικής, η οποία επλήγη με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018, με 103 νεκρούς και τεράστιες ζημιές σε ακίνητα, υποδομές, καλλιέργειες και φυσικό περιβάλλον, είναι να συμβάλει στην ανασυγκρότηση και ανάταξη του περιβάλλοντος με κριτήριο αφενός τη βελτίωση των πολεοδομικών και οικιστικών συνθηκών και αφετέρου την ταχεία αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης, καθώς και τη διατήρηση και ανάδειξη φυσικών στοιχείων όπως τα ρέματα.

Ταυτόχρονα, αποσκοπεί στην άρση παλαιοτέρων χωρικών στρεβλώσεων, καθιστώντας την περιοχή περισσότερο ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές.

Η σύνταξη του ΕΠΣ λαμβάνει επίσης υπόψη τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής η οποία επηρεάζει και την Ελλάδα με την εντεινόμενη σε έκταση, μέγεθος και συχνότητα εμφάνιση ακραίων καιρικών/φυσικών φαινομένων, την αύξηση θερμοκρασίας, κ.ο.κ. και την αντίστοιχη ένταση των κινδύνων που σχετίζονται με τα δεδομένα αυτά (κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις)» αναφέρουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας.

Παράλληλα, στο σχέδιο διατάγματος γίνεται ειδική πρόβλεψη για την ασφαλή κίνηση των κατοίκων και τη δυνατότητα διαφυγής τους προς τη θάλασσα (σκάλες, πεζόδρομοι, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.), σε περίπτωση ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ