Δύο νεκροί στη Σάμο μετά τα 6,7 Ρίχτερ

Ε.Ε. Έτοιμοι να προσφέρουμε υποστήριξη - Στη Σάμο ο Ν. Χαρδαλιάς

Δύο νεκροί στη Σάμο μετά τα 6,7 Ρίχτερ

Δύο παιδιά ανασύρθηκαν νεκρά όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στη Σάμο μετά τη σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο παιδιά 15 και 17 ετών που επέστρεφαν από το σχολείο.

Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόκειται για σεισμική δόνηση με ένταση 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 19 χλμ. βορείως της Σάμου και το εστιακό βάθος να προσδιορίζεται στα 2 χιλιόμετρα.

Στη Σάμο υπάρχουν επίσης αναφορές για πέντε τραυματίες η κατάσταση των οποίων δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ κατέρρευσαν παλαιά κτίσματα.

Αντίθετα, μεγαλύτερες ζημιές έχουν αναφερθεί στη γειτονική Τουρκία και κυρίως στη Σμύρνη όπου έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες και γίνονται προσπάθειες για απεγκλωβισμό περίπου 40 ατόμων που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια, ενώ αναφέρονται έξι νεκροί και 200 τραυματίες.

Οι σεισμολόγοι απηύθυναν προειδοποίηση στους πολίτες να αποφεύγουν τα παράλια, καθώς εκδηλώθηκε τσουνάμι, τόσο στην Ικαρία όσο και στο Βαθύ Σάμου. Στη Σάμο γίνεται επίσης λόγος για επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τα νερά της θάλασσας.

Στη Σάμο μεταβαίνει επικεφαλής κλιμακίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση.

Οι τοπικές αρχές του νησιού αναμένεται να ανοίξουν χώρους όπως γήπεδα προκειμένου να διανυκτερεύσουν κάτοικοι.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο EMSC η δόνηση είχε ένταση 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ευθύμιος Λέκκας: επιφανειακός ο σεισμός

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι.

Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Σαρλ Μισέλ: Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε υποστήριξη

«Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις από τον ισχυρό σεισμός στο Αιγαίο που χτύπησε την Ελλάδα και την Τουρκία» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Οι σκέψεις μου πηγαίνουν σε όλους τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη» πρόσθεσε.

Πηγή φωτογραφίας: Samosvoice

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ